Julio Poch tijdens een persconferentie op Schiphol
Aangepast

Julio Poch als vrij man terug in Nederland: 'Eindelijk thuis'

"Acht jaar, twee maanden en zeven dagen kon ik niet naar huis. Maar vandaag kom ik vol emotie en gevoelens thuis. Eindelijk." Die woorden sprak de Argentijns-Nederlandse oud-piloot Julio Poch op een persconferentie op Schiphol, waar hij vandaag landde.

Poch zei blij te zijn om weer terug in Nederland te zijn. Hij werd vorige week vrijgesproken na acht jaar juridische procedures. Poch werd ervan beschuldigd dodenvluchten te hebben uitgevoerd tijdens het Videla-regime in Argentinië waarbij mensen in zee werden gegooid.

Na de uitspraak werd de oud-piloot meteen in vrijheid gesteld. "Ik twijfelde er eigenlijk niet aan dat ik zou worden vrijgesproken. Ik verdiende die vrijspraak al vanaf dag 1. Maar er zit altijd een politiek element in dit soort zaken", zei Poch vandaag.

Het Openbaar Ministerie in Argentinië is het niet eens met de uitspraak en gaat in hoger beroep. Of Poch bij de behandeling van dat hoger beroep zal zijn, liet hij op de persconferentie in het midden.

'Poch kon onschuld niet bewijzen'

Advocaat Geert-Jan Knoops zei dat aan de basis van de arrestatie van Poch een slecht, onprofessioneel en onkundig Nederlands onderzoek lag. Dat is volgens hem door de rechters in Argentinië bevestigd omdat ze het pleidooi van de verdediging hebben gevolgd en niet dat van het Openbaar Ministerie.

Ook hekelde hij de rol van de Nederlandse Staat, die de ontlastende logboeken van Poch niet heeft overgedragen. Daardoor kon Poch zijn onschuld niet bewijzen en kon hij niet anders dan zijn verzet tegen uitlevering te staken. Op die manier heeft Nederland zich met de rechtsgang bemoeid, zei Knoops.

Mijn cliënten hebben er op dat moment geen enkele twijfel over gehad, dat hij sprak over wat hij zelf had gedaan.

Liesbeth Zegveld, advocaat oud-collega's Poch

De zaak van Poch kwam aan het rollen door verklaringen van collega-piloten. Zij hoorden hem tijdens een etentje op Bali in 2003 praten over de dodenvluchten. "Mijn cliënten blijven bij hun verklaring, ook na de vrijspraak", zegt advocaat Liesbeth Zegveld, die de drie oud-collega's van Poch bijstaat.

"Poch zei die bewuste avond: we hebben ze in zee gegooid. Hij sprak in meervoud, maar piloten begrijpen dat zo: je zit nooit alleen op een vliegtuig, ze spreken altijd in meervoud. Mijn cliënten hebben er op dat moment geen enkele twijfel over gehad, dat hij sprak over wat hij zelf had gedaan."

Volgens Zegveld hebben de drie mannen dezelfde herinneringen. "Ze hebben daar ook nooit aan getwijfeld, hoe hoog de druk ook werd. Het was voor hen makkelijk om te zeggen: dat hebben we verkeerd begrepen, dan waren zij er vanaf geweest. Maar dat hebben ze niet gedaan."

Julio Poch als vrij man terug in Nederland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl