Aangepast

Gaat het in Sittard-Geleen om passie of poen?

Ton Raven van de Stadspartij in Sittard-Geleen is oudgediende in gemeentepolitiek en ziet het als zijn werk. Hij zit al 28 jaar in de raad en is voorlopig niet van plan op te houden. "Ik ben zestig jaar oud. Tegenwoordig moet je tot je 67e werken, dus ik zou nog twee periodes mee kunnen doen."

Jaap Didden daarentegen is voor het eerst verkiesbaar. De 25-jarige metal-bassist staat op de lijst van de lokale partij DNA. "Ik ben het een beetje zat hoe het er in onze gemeente aan toe gaat. Er wordt van alles geroepen en gedaan, en uiteindelijk wordt er altijd een grote puinhoop gecreëerd." Daarom heeft hij besloten om de politiek in te gaan. "Zoals het gezegde gaat: als je wil dat het goed gebeurt, moet je het zelf doen."

Gaat het in Sittard-Geleen om passie of poen?

Beroepsbestuurder

Berry van Rijswijk stapte in 1990 ook als geëngageerde jongere in de politiek. Hij was raadslid, fractievoorzitter en wethouder, eerst in Sittard, nu in Meerssen. Daar heeft hij een tijdelijke baan als wethouder.

Hij ziet zichzelf als beroepsbestuurder, en hoopt als wethouder terug te keren naar Sittard-Geleen. Daarvoor moet hij zich eerst als raadslid verkiesbaar stellen. "Ik wil graag in het openbaar bestuur een plek hebben. Het is voor mij ook gewoon een baan natuurlijk. Het geld komt niet uit de hemel vallen."

De uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen zijn dus belangrijk voor hem. Het kan zorgen voor brood op de plank. "Ik ben niet afhankelijk, maar ik wil wel graag werken voor mijn geld."

Ton Raven vindt dat de gemeente een "nette vergoeding" geeft aan haar raadsleden. "Een gemiddeld raadslid werkt hier zo'n tien uur per week. Daar krijg je hier 1600 euro voor, dus ongeveer 40, 50 euro per uur."

Nieuw bloed brengt juist nieuwe ideeën en inzichten. En zo ga je vooruit.

Jaap Didden, kandidaats-gemeenteraadslid

Jaap Didden voert campagne voor zijn partij met de slogan 'Oude garde of frisse wind'. Volgens hem is het niet goed als politici het raadslidmaatschap zien als een baan, en soms tientallen jaren blijven zitten. "Als steeds dezelfde mensen erin blijven, krijg je op een gegeven moment een stigma van: we doen het zo, want zo hebben we het altijd gedaan. Nieuw bloed brengt juist nieuwe ideeën en inzichten. En zo ga je vooruit."

Raven kan de roep naar verjonging in de gemeenteraad begrijpen. "Maar ik moet eerlijk zeggen: de vorige keer was 30 procent van de raadsleden nieuw. Die weten van toeten noch blazen. Terwijl die wethouders het heel makkelijk hebben en elk dossier kennen. Zij winnen elk debat de eerste drie jaar."

Overstap

Berry van Rijswijk geniet met volle teugen van zijn werk en wil graag door als wethouder. Lukt het niet in Sittard-Geleen, dan is elders ook goed. "Ik wil het gewoon goed doen voor de mensen in Sittard-Geleen. Als dat op de een of andere manier niet zou kunnen, dan is dat vast wel ergens anders mogelijk."

Hij staat nu op de lijst namens de grootste lokale partij, het GOB. Eerder zat hij jarenlang bij het kleinere GroenLinks. Die overstap heeft in Sittard-Geleen tot verbazing geleid. Zoals bij kandidaat Didden. "Uiteindelijk is het GOB wat idealen betreft absoluut niet hetzelfde als GroenLinks. Ik denk dat hij die overstap heeft gemaakt om opnieuw gekozen te worden."

Zwak, vindt ook Raven. "Dan gaat het meer over de persoon zelf. Over hoe hij het baantje kan krijgen. En niet om het bereiken van iets in de maatschappij."

Dan krijg ik weer wat te vertellen in deze mooie stad. Daar gaat het mij om.

Berry van Rijswijk, kandidaat lokale partij GOB

Maar volgens van Rijswijk had hij geen keuze. De interne regels van GroenLinks schrijven voor dat kandidaten maar drie keer herkozen mogen worden, zodat hij voor die partij geen wethouder meer kon worden. "Ik heb er nu voor gekozen om kiezers voor het GOB te vragen. En als het even kan op Berry te stemmen, want dan krijg ik weer wat te vertellen in deze mooie stad. Daar gaat het mij om. En ik hoop op heel veel kiezers."

Hij ziet zichzelf niet als opportunistische baantjesjager. "Ik zit al wat jaren in openbaar bestuur, ben al jaren gewend tachtig uur per week te werken. De helft krijg ik betaald, de andere helft is vrijwilligerswerk. Dat doe ik nog steeds met veel plezier, dus dat doe ik echt niet alleen voor het baantje."

Of Didden over 28 jaar nog in de politiek zit, net zoals Van Rijswijk? Didden hoopt van niet. "Ik hoop dat ik dan de nieuwe jonge garde hier campagne zie voeren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl