Emotioneel protest bij de Oostvaardersplassen

tijd van publicatie Aangepast
Nieuwsuur

Een emotioneel protest vandaag tegen het beleid in de Oostvaardersplassen: honderden actievoerders maken zich zorgen over het lot van de grote grazers en zijn fel tegen het "lijden van heckrunderen, konikpaarden en edelherten".

Onder druk van actievoerders ging de provincie Flevoland gister al over stag en besloot de dieren toch bij toe voeren. Het advies van ecologen werd daarmee in de wind geslagen. Volgens eco- en biologen is het bijvoeren schadelijk en hoort dierensterfte bij de natuur. Bijvoeren zou de hert-, paard- en runderpopulatie alleen maar vergroten, waardoor de dieren vaker moeten worden afgeschoten.

Maar dierenliefhebbers hebben via sociale media een petitie verspreid voor extra eten voor de dieren en hebben balen hooi over het hek in het gebied gegooid.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Veel emoties bij de Oostvaardersplassen

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Gehele reportage: Emotioneel protest Oostvaardersplassen

Mensen die de grazers zelf bijvoeren, dat is echt niet gezond, dat moet echt ophouden", zegt een woordvoerder van de provincie. "We hebben nu voor bijvoeren gekozen vanwege de maatschappelijke onrust en het extreme weer. Maar eigenlijk is bijvoeren wettelijk verboden."

"Het was absoluut geen ecologische beslissing", zegt een woordvoerder van het Staatsbosbeheer. "De provincie weet welke nadelige effecten dit bijvoeren kan hebben, dat hebben we ze verteld. Maar ze namen dit besluit door de maatschappelijke druk. Er werden boswachters bedreigd, ik heb de discussie nog nooit zo ver zien gaan."

Nieuwsuur

Nieuwsuur is een programma van

STER Reclame