Yernaz Ramautarsing
Aangepast

Ramautarsing (FvD) trekt zich terug na omstreden uitspraken

"In reactie op de commotie die vandaag is ontstaan heb ik besloten om me terug te trekken als kandidaat raadslid." Met die woorden nam Yernaz Ramataursing vanochtend om even voor half zeven op Twitter afscheid als de nummer twee op de lijst van Forum voor Democratie in Amsterdam.

Ramautarsing is verschillende malen in opspraak geraakt vanwege uitspraken waarin hij intelligentie koppelt aan ras en uitspraken over homoseksualiteit.

In een interview uit 2016 met Brandpunt maakte hij een koppeling tussen IQ, volkeren en ras. "Ik had ook graag gezien dat het anders was, dat zwarte mensen hyperintelligent waren, dat Surinamers het hoogste gemiddelde IQ van de wereld hadden. Maar het is niet zo."

De Volkskrant en de Telegraaf citeren fragmenten van Whatsapp-gesprekken, waarin Ramautarsing schreef dat homorechten de samenleving dommer hebben gemaakt. Homo's hebben volgens hem een relatief hoger IQ. Doordat zij zich niet voortplanten wordt de hele samenleving dommer, redeneerde hij.

Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen

Volgens een verklaring op de website van Forum voor Democratie heeft Ramautarsing in de Whatsapp-discussies advocaat van de duivel gespeeld. "Met name wil ik hierbij afstand nemen van de stelling dat 'homorechten de samenleving dommer' hebben gemaakt. Dit is beslist geen standpunt dat ik onderschrijf - en al helemáál geen standpunt van FVD! - en ik heb spijt dat de suggestie is ontstaan dat dit wél zo zou zijn."

Het is onduidelijk wat het effect zal zijn van het vertrek enkele weken voor de verkiezingen. Forum voor Democratie stond er volgens een peiling in januari van alle nieuwe partijen in Amsterdam het beste voor, met drie van de 45 gemeenteraadszetels.

Aangesproken op uitlatingen

Het opstappen van Ramautarsing lijkt een poging om de kansen van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen te vergroten. Landelijk lijsttrekker Thierry Baudet is de afgelopen weken meerdere keren naar de standpunten van Ramautarsing gevraagd.

Dat gebeurde ook tijdens het campagnevoeren op straat. Afgelopen woensdag, dus nog voor de publicaties over de 'homorechten', filmde Nieuwsuur hoe Baudet door een vrouw op straat werd aangesproken op Ramautarsings uitlatingen over ras en IQ.

Vrouw spreekt Thierry Baudet aan op uitspraken Ramautarsing

De lijst van Forum voor Democratie in Amsterdam wordt aangevoerd door Annabel Nanninga. Noch zij, Thierry Baudet of Yernaz Ramautarsing wilden vandaag reageren op vragen van Nieuwsuur.

Reportage en gesprek: Ramautarsing van kieslijst Forum voor Democratie in Amsterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl