Aangepast

Rechtszaak Baudet vs Ollongren: principekwestie of politiek spel?

Het was een persconferentie, al werden er geen vragen beantwoord. Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) gaf, samen met zijn partijgenoot én raadsman Theo Hiddema vanochtend een korte toelichting op zijn aanklacht tegen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken.

Baudet beschuldigt de minister van laster en smaad. Op een lezing gisteravond noemde Ollongren Baudets Forum voor Democratie een nieuwe afsplitsing van het populisme die "verder gaat waar Wilders ophoudt". Baudets partij lijkt volgens haar "geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat".

Voor de FvD-fractievoorzitter kon die uitspraak niet door de beugel. Hij deed vanochtend samen met zijn advocaat en partijgenoot Hiddema aangifte bij de politie.

Voor de verzamelde pers verklaarde Baudet dat Forum voor Democratie die beschuldigingen verre van zich werpt. "Racisme is het veroordelen van mensen op basis van uiterlijk of afkomst en dat doen wij op geen enkele wijze."

Maar in hoeverre is het een principekwestie? Want voor zowel Forum als voor D66, de partij van minister Ollongren, kan de ophef voordelen opleveren, legt Nieuwsuur-verslaggever Nynke den Zoeten uit.

Principekwestie of politiek spel?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl