Marjorie de Cunha met haar moeder Erna (96)
Aangepast

In de Bijlmer is mantelzorg vanzelfsprekend, maar wie helpt de mantelzorger?

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

Marjorie de Cunha gaat bijna elke dag langs bij haar 96-jarige moeder. Ze helpt met koken, houdt het huis schoon, gaat mee naar de dokter en rijdt haar moeder overal naartoe. Een typische mantelzorger, al zien moeder en dochter dat zelf anders.

"Ik vind dat van m'n kind uit geen mantelzorg", zegt moeder Erna. "Het is ouderzorg", vult Marjorie aan. Ze doet het niet omdat het moet, maar omdat ze zelf ook niets liever wil.

Het is typerend voor de culturen die in de Bijlmer wonen. Mensen vinden het zo vanzelfsprekend om voor familie en vrienden te zorgen dat geen idee hebben dat ze mantelzorger zijn en dat ze dus recht hebben op ondersteuning van de gemeente.

Voorlichtingsfilm over mantelzorg

In Amsterdam Zuidoost is de gemeente daarom een voorlichtingscampagne gestart. "We willen mensen duidelijk maken wanneer je mantelzorger bent en welke mogelijkheden er zijn om ondersteuning te krijgen", zegt Murïel Dalgliesh, voorzitter van het stadsdeel.

Een van de middelen is een voorlichtingsfilm over mantelzorg, die onder andere zal worden uitgezonden op de lokale tv. Een Ghanese toneelgroep werkt daar op dit moment aan in opdracht van het stadsdeel.

"Het gaat over een mantelzorger die zorgt voor een ziek kind. Daardoor kan hij minder werken. Maar dankzij regelingen als het pgb kun je een vergoeding krijgen voor de zorg voor je kind. En dat beseffen mensen niet", zegt regisseur Veronica van der Kamp.

Mantelzorgers die wel weten dat er hulp er voor ze is, vragen die ook niet altijd aan, omdat ze dat te ingewikkeld vinden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat maar liefst vier op de tien mantelzorgers klagen over bureaucratie.

Ook voor mantelzorger Jeritza Toney was de hoeveelheid regeltjes een reden om die hulp maar te laten zitten. "Je moet dan dingen op zoveel verschillende plekken regelen, dat kost zoveel tijd. Als je het al druk hebt, denk je: we redden het wel zo."

Ze heeft een goede vriend in huis genomen, die voor de behandeling van longkanker een langere periode in Nederland moet zijn. Ook voor haar is deze mantelzorg niet meer dan vanzelfsprekend. "Als een goede vriend hulp nodig heeft, dan staat de deur open."

Het zal misschien anders worden, maar het is ondenkbaar dat ik niet meer voor mijn moeder zorg.

Marjorie de Cunha

De gemeente wil voor mantelzorgers de drempel naar ondersteuning lager maken, zegt stadsdeelvoorzitter Dalgliesh. "De informatie op de website en in folders wordt bekeken. We kijken of het allemaal makkelijker kunnen formuleren."

Ook Marjorie krijgt geen ondersteuning bij de zorg voor haar moeder. "Toen ze een keer gevallen was, hebben we informatie aangevraagd om wat hulp te krijgen. Maar toen liepen we tegen zo'n bureaucratie aan. We hadden zoiets van: laat maar."

Maar hulp of niet, voor Marjorie is het uitgesloten dat zij niet voor haar moeder zorgt. "Het zal in de toekomst misschien anders worden, maar dat ik niet meer voor haar zorg, dat is ondenkbaar." "Nee, dat kan niet", zegt Erna. "Ik ben haar moeder voor het leven."

De Onderstroom in de Bijlmer: mantelzorg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl