Kymmora Vrede is een van de leerlingen van de weekendschool in de Bijlmer
Aangepast

Weekendschool Bijlmer 'prikkelt jongeren om over toekomst na te denken'

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

Op zondag naar school? Dat vindt de 12-jarige Kymmora Vrede geen probleem. Leuk juist. "Ik houd ervan om nieuwe dingen te leren." Ze is een van de ongeveer 130 leerlingen van De IMC Weekendschool in Amsterdam Zuidoost.

Het is een opleiding van drie jaar, speciaal voor kinderen uit achterstandswijken. Ze gaan er elke week een paar uur naartoe. "De kinderen leren op de weekendschool de wereld kennen door de ogen van vakmensen", zegt Heleen Terwijn, oprichter van de school.

De kinderen krijgen vakken als politiek, journalistiek, rechten, beeldende kunst en geneeskunde. Ze krijgen les van professionals: dokters, journalisten, rechters en ondernemers. Het doel is om ze met zoveel mogelijk beroepen te laten kennismaken.

Kiezen wat je later worden wil

De weekendschool ontstond twintig jaar geleden, toen uit onderzoek bleek dat kinderen uit achterstandswijken vaak geen idee hebben wat ze later kunnen worden. "Ik zag heel veel jongeren hun motivatie verliezen, omdat ze niets hoorden over wat ze met hun diploma zouden kunnen. En dat is ontzettend zonde", zegt Terwijn.

De weekendschool is er voor kinderen van ongeveer 9 tot 12 jaar. Veel leerlingen zijn enthousiast. "Ik doe nooit dit soort vakken en nu kan ik er wat meer over leren", zegt een jongen. "En het helpt je ook later bij het kiezen wat je wil worden", zegt een meisje in dezelfde klas.

Ik heb zoveel meegekregen op de weekendschool, dat is echt onbetaalbaar.

Virgil Tevreden, oud-leerling

In de afgelopen jaren doorliepen zo'n 2500 leerlingen de weekendschool. Terwijn is blij dat veel oud-leerlingen willen doorgeven wat ze hebben geleerd. "Bijvoorbeeld als gastdocent op de weekendschool, als coach of jongerenbegeleider."

Virgil Tevreden hoorde 20 jaar geleden tot de eerste leerlingen van de weekendschool. Hij begeleidt nu zelf jongeren in een achterstandspositie, door ze allerlei naschoolse activiteiten aan te bieden, zoals kickboks-training.

"Ik heb zoveel meegekregen op de weekendschool, dat is echt onbetaalbaar. Zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen. Je wordt daar geprikkeld om over je toekomst na te denken", zegt Tevreden. "Dit is mijn manier van terugbetalen."

Twintig jaar na de start in de Bijlmer, zijn er nu ook IMC Weekendscholen in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Tilburg en Nijmegen. Sinds kort wordt ook samengewerkt met het reguliere onderwijs.

"Kinderen leren hier vaardigheden die ze hun hele leven kunnen gebruiken. Samenwerken, presenteren, een project bedenken van het begin tot het einde. De weekendschool is niet alleen een beroepsopleiding", benadrukt Terwijn.

Kymmora droomt overigens van een carrière als actrice. "Ik hoop over tien jaar in Amerika op Broadway te spelen of in een serie." Ambitieus of niet, ze denkt dat het wel gaat lukken.

De Onderstroom in de Bijlmer: de weekendschool

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl