Nieuwsuur
ANP

Ze zijn een zegen voor de arbeidsmarkt, als die plots overvallen wordt door grote tekorten aan arbeidskrachten: de gepensioneerde ouderen. Ze zijn ervaren en, in deeltijd, vaak zeer gemotiveerd.

Vooral als een sector snel groeit of als er grote tekorten ontstaan, zoals bij de recente griepgolf, blijken de oudere werknemers onmisbaar. Maar liefst 40 procent van de werkgevers heeft ervaring met gepensioneerd personeel.

Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van hoogleraar ouderen en arbeidsmarkt, Kène Henkens, verbonden aan demografisch instituut NIDI. Henkens heeft onderzoek gedaan naar de inzet van gepensioneerden op de arbeidsmarkt. Het gaat daarbij om mensen in loondienst, niet over zelfstandigen (zzp'ers).

Gespecialiseerde kennis

Het initiatief om langer door te werken ligt volgens Henkens meestal bij de werknemer. "Van de mensen die nu op het punt staan om met pensioen te gaan, wil één op de tien doorwerken."

En de werkgevers zijn er blij mee, zo constateert Henkens. "Driekwart van de werkgevers is heel positief over de gepensioneerde werknemers. Het gaat om ervaren krachten met vaak zeer gespecialiseerde kennis. De ouderen werken in bijna alle sectoren, al ligt het percentage hoger in het onderwijs en het transport."

Het geeft net wat meer ruimte, om leuke dingen te doen.

Cees van Utrecht, gepensioneerd chauffeur

Cees van Utrecht is vrachtwagenchauffeur. Hij is 67 jaar en nog maar pas met pensioen, maar werkt nu op oproepbasis voor een uitzendbureau speciaal voor ouderen. "Ik werk drie à vier dagen per week. Het zijn klusjes van één dag: auto's wegbrengen voor onderhoud bijvoorbeeld. Lange ritten doe ik niet meer."

"Het is deels een financiële kwestie. Het geeft net wat meer ruimte, om leuke dingen te doen." Van Utrecht kan praktisch zelf bepalen hoeveel hij wil werken. "Er is veel vraag naar dit werk. Ik zou nog meer kunnen werken als ik dat wil."

De flexibele schil aan gepensioneerde arbeidskrachten zal toenemen de komende jaren vanwege de vergrijzing, verwacht hoogleraar Henkens. "Het is voor een werkgever ook relatief goedkoop om een gepensioneerde kracht aan het werk te zetten. Hij hoeft er minder premie voor af te dragen."

En voor de werknemers is er naast het financiële plaatje nog een reden, zegt Henkens. "Ze vinden het leuk. Maar een klein deel doet het vanwege het geld."

STER reclame