AFP
Aangepast

'De jongens van SpaceX zijn de cowboys van de ruimte'

Ondernemer Elon Musk had van tevoren de kans op een succesvolle testvlucht van de Falcon Heavy ingeschat op fifty-fifty. Maar het is gelukt: de nieuwste raket van zijn bedrijf SpaceX is gisteravond succesvol gelanceerd.

De raket lanceerde een capsule met een rode Tesla, een elektrische sportauto van een ander bedrijf van Musk. In de auto zit een dummy-bestuurder. De verwachting is dat de Tesla en de pop honderden miljoenen jaren in een baan om de zon zullen zweven.

Op de website van SpaceX is live te zien hoe de auto door de ruimte zweeft.

Wetenschapsjournalist Govert Schilling vindt de raket "een bijzonder ding". Het is op dit moment de zwaarste raket waar de wereld over beschikt, en bestaat uit drie identieke raketten met negen motoren die aan elkaar gekoppeld zijn.

"Met het grote voordeel - en dat is waar SpaceX zich echt in onderscheidt van de concurrentie - dat die raketten hergebruikt kunnen worden. Ze gebruiken hun motoren om na gebruik weer terug op aarde te komen."

Reportage: Succesvolle lancering Falcon Heavy

"De jongens van SpaceX zijn echt de cowboys in de ruimtevaart", zegt Schilling. "In 2002 is het bedrijf van start gegaan, en acht jaar later hadden ze al de eerste raketlancering: de Falcon 9." Ook deze raket kan hergebruikt worden.

Het succes van de Falcon Heavy is belangrijk voor SpaceX, omdat het bedrijf dan nog meer lanceringen voor de Amerikaanse overheid kan uitvoeren. Daarmee kunnen ook de allerzwaarste satellieten voor de luchtmacht en de geheime diensten worden gelanceerd, wat tot dusver wordt gedaan door concurrenten van SpaceX.

Een succes voor Elon Musk: een Tesla in de ruimte

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl