NOS NieuwsAangepast

Bedrijf Musk lanceert nieuwe Falcon Heavy-raket

In Florida is de nieuwe raket van SpaceX, het bedrijf van ondernemer Elon Musk, succesvol gelanceerd. Rond 21.45 uur Nederlandse tijd vertrok de Falcon Heavy-raket voor zijn allereerste testvlucht.

Raket SpaceX gelanceerd met technisch hoogstandje

Duizenden mensen hadden zich in de buurt van Cape Canaveral verzameld om de lancering te volgen. Die werd ongeveer twee uur uitgesteld vanwege de weersomstandigheden.

De 70 meter lange raket lanceerde een capsule met een rode Tesla, een elektrische sportauto van een ander bedrijf van Musk. In de auto zit een dummy-bestuurder. De verwachting is dat de Tesla en de pop honderden miljoenen jaren in een baan om de zon zullen zweven.

De Falcon Heavy bestaat eigenlijk uit drie Falcon 9-raketten, die eerder succesvol werden gelanceerd en weer naar de aarde terugkeerden. Musk had van tevoren de kans op een succesvolle testvlucht van de Falcon Heavy ingeschat op fifty-fifty.

De raket moest in drie delen landen op platforms. In ieder geval twee delen zijn weer in Florida geland. Het derde deel moest op een platform in de oceaan terechtkomen. Het is nog niet duidelijk of dat is gelukt.

Het succes van de Falcon Heavy is belangrijk voor SpaceX, omdat het bedrijf dan nog meer lanceringen voor de Amerikaanse overheid kan uitvoeren. Daarmee kunnen ook de allerzwaarste satellieten voor de luchtmacht en de geheime diensten worden gelanceerd, wat tot dusver wordt gedaan door concurrenten van SpaceX.

Dit is de stream van SpaceX:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl