Zimbabwe blaakt weer van energie. Het land liep de afgelopen 37 jaar hopeloos vast in de retoriek van een hoogbejaarde president en zijn strijd om het koloniale verleden. Maar sinds de val van president Robert Mugabe, zo'n twee maanden geleden, schudden vooral jonge Zimbabwanen dat juk snel van zich af.
Nergens voel je dat zo goed als op de werkplek van beginnende internetondernemers. "Mensen zijn hoopvoller dan zes maanden geleden", zegt bitcoinhandelaar Tawanda Kimbo. "Iedereen is optimistisch. Mensen durven meer. Wij ook. Zimbabwe wil ineens weer zakendoen."
Op het lijf geschreven
Op het kantoor wordt gehandeld in bitcoins. Toen de staatsgreep tegen Mugabe zich voltrok, steeg de bitcoin nergens ter wereld zo snel als in Zimbabwe. En nog altijd is de cryptomunt in Zimbabwe duizenden dollars meer waard dan in andere landen: 18.000 dollar tegenover de waarde van 12.000 dollar wereldwijd.
Volgens Kimbo is de bitcoin Zimbabwe op het lijf geschreven. "Afrika is de lastigste plek voor online en internationale betalingen, door hoe ons banksysteem werkt en de kapitaalbeperkingen op buitenlandse valuta. Die problemen zijn het ergst in Zimbabwe. En dus zijn cryptovaluta, zoals bitcoins, hier heel handig."
Maar dat betekent niet dat de economie van Zimbabwe ineens op rolletjes loopt. Ook na de val van Mugabe moeten de Zimbabwanen nog steeds in een lange rij staan bij de bank. Door het jarenlange internationale isolement heeft Zimbabwe nauwelijks euro's of Amerikaanse dollars, en met Zimbabwaans geld kun je niets in de rest van de wereld.
Is de overwaarde van de bitcoin nu een teken van hoop of van onzekerheid? Volgens bitcoinhandelaar William Chui gaat het om beide. "Mensen willen gewoon hun zaken regelen, en doen er alles aan om het waar te maken. Als je daarvoor naar geld moet zoeken op een alternatieve markt, dat moet dan maar."
Het is nog steeds een bureaucratische bende in het land.
Ondertussen staan investeerders te trappelen om in mineraalrijk Zimbabwe aan de slag te gaan. Zoals de Russische Victor Tskhovrebov, die groots heeft belegd in een kolenmijn. Volgens hem is er niet veel veranderd sinds het aantreden van president Emmerson Mnangagwa.
"Er zijn hoge verwachtingen, en er is opwinding over de nieuwe president. Maar over het algemeen zijn er weinige grote veranderingen. Behalve dat de politie niet langer de weg verspert om mensen geld af te troggelen."
Hij noemt het land "een grote bureaucratische bende". Dat merkt hij bij het opzetten van zijn kolenmijn. "Er zijn heel wat mensen van de overheid die zich maar met je project kunnen bemoeien, gewoon, voor de lol. Dat is na de staatsgreep nog precies hetzelfde, want er is nog niks aan gedaan."
Of Zimbabwe moet blijven hopen op een betere toekomst, of juist moet rekenen op weer een nieuwe teleurstelling, is nog niet duidelijk. Bitcoinhandelaar Tawanda Kimbo denkt dat het nog te vroeg is om daarover te oordelen. "De nieuwe president is pas 49 dagen aan de macht. Ik ben ervan overtuigd dat dingen beter zullen worden. Maar verbetering is een proces, en geen gebeurtenis. Er is tijd voor nodig."