Milo Pavlovic op zevenjarige leeftijd
Aangepast

Uitgebuit als Roma-kind: 'Bij mijn eerste inbraak was ik zeven'

De moeder van Milo Pavlovic vond het niet belangrijk dat hij naar school ging. Ging hij wel, dan kon hij rekenen op een pak slaag. Want Pavlovic, nu 41 jaar, moest de criminaliteit in. "Waarom? Ons volk weet niet beter. Mijn moeder schopte me het huis uit en was blij als ik later die dag terugkwam met sieraden en geld."

Soms verdiende hij op een dag duizend gulden, soms wel twintigduizend gulden. Dat geld ging naar zijn familie: Pavlovic werd uitgebuit. "Het staat allemaal in mijn strafdocumentatie. Bij mijn eerste inbraak was ik een jaar of zeven."

Toen hij dertien jaar was, ging hij definitief van school af. "Ik was nog leerplichtig. Maar er werd gelogen: je was ziek, of in het buitenland. Iedereen werd voor de gek gehouden, ook de school."

Milo Pavlovic over zijn criminele jeugd

Pavlovic behoort tot de Roma-gemeenschap. Het komt vaak voor dat Roma-kinderen in Nederland door criminele familieleden vanaf jonge leeftijd worden ingezet bij zakkenrollen, inbraak of zelfs prostitutie. Ook wordt er veel gebedeld.

Om hoeveel kinderen het precies gaat, is niet bekend. Hulpverleners schatten in dat het gaat om tenminste honderden in Nederland woonachtige Roma-kinderen.

Bij ons pak je de caravan en binnen een uur ben je uit Nederland. Stuur dan nog maar eens een kind naar school.

Milo Pavlovic, Roma en hulpverlener

Pavlovic heeft lang in het criminele circuit gezeten. Nu werkt hij als zelfstandige in de hulpverlening en wordt hij ingezet door organisaties als het Leger des Heils en Defence for Children. Als ervaringsdeskundige bemiddelt hij tussen organisaties en mensen van de Roma-gemeenschap.

Hij kent veel kinderen die op dit moment in de criminaliteit zitten. Uitbuiting is volgens hem meer regel dan uitzondering in de families.

De problemen die hij tegenkomt zijn groot. "De een heeft criminele problemen, de ander gaat wel naar school maar wordt niet serieus genomen, waardoor hij geen stage kan lopen en in een Wajong-uitkering belandt."

Geen vertrouwen in buitenstaanders

Pavlovic heeft ook contact met de ouders van de kinderen. "Maar vaak vertrouwen zij buitenstaanders niet. Dus dan blijven ze maar uitbuiten en stelen."

Ook kunnen ze makkelijk hun kind van school houden door uit beeld te verdwijnen, zegt Pavlovic, "Bij ons pak je de caravan en binnen een uur ben je uit Nederland. Stuur dan nog maar eens - met Nederlandse regels - een kind naar school. Als ze uit het zicht verdwijnen, komen ze onderop de stapel te liggen."

Ook ik ben wel eens direct uit het politiebureau terug de straat op gegaan om te stelen.

Milo, Roma en hulpverlener

Volgens Pavlovic is het hoog tijd dat er verandering komt. "Iedereen weet van de criminaliteit onder Roma's, en dat we niet naar school gaan. Nu moeten die vragen worden beantwoord, door de Roma zelf."

De politie speelt daarbij ook een rol, denkt hij. "De politie werkt nu nog mee aan de criminaliteit, omdat opgepakte kinderen weer worden teruggegeven aan ouders die ze uitbuiten. Ook ik ben vroeger weleens direct uit het politiebureau terug de straat op gegaan om te stelen."

Bovendien moeten de kinderen anders behandeld worden, vindt Pavlovic. "Nu worden ze nog te vaak als dader aangepakt. Maar ze zijn ook slachtoffer." Criminaliteit is er niet alleen bij de Roma's, "maar je kunt het feit niet negeren dat het hier om kinderen gaat."

Reportage en studiogesprek over uitbuiting Roma-kinderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl