Lilian Marijnissen geeft een speech op het SP-congres
Aangepast

'SP- en PVV-stemmer lijken op elkaar. Marijnissen kan daarvan profiteren'

"Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik twijfelde vorig jaar bij de verkiezingen tussen de SP en de PVV." Peter van Rosendaal, kunstenaar en SP'er van huis uit, stemde uiteindelijk toch nog op de SP. "Al miste ik wel iets bij de partij, en nog steeds."

Vooral het asielbeleid deed Peter ernstig twijfelen. Voor oud-postbode Frans Gelauf was het zelfs een reden om af te haken. Hij heeft zijn SP-lidmaatschap opgezegd en stemde vorig jaar op de PVV. "Ik had er genoeg van. De SP is te toeschietelijk als het om asiel gaat."

Twijfelen tussen links en rechts. Het klinkt niet logisch, maar de kiezers van de SP en de PVV lijken meer op elkaar dan je zou denken. "De lijn tussen die twee groepen kiezers is eigenlijk heel kort", zegt Peter Kanne, onderzoeker bij I&O Research.

Volgens hem gaat het vaak om dezelfde groep mensen. "Het gaat om lager opgeleide kiezers. Mensen die het heel belangrijk vinden dat er aandacht is voor zorg en werk. En ook aandacht voor het tegengaan van immigratie en voor strengere integratie."

'Lijn tussen SP-kiezers en PVV-kiezers is eigenlijk heel kort'

Volgens Kanne kan SP-leider Lilian Marijnissen van die overeenkomsten profiteren. "Als ze op zoek zou willen gaan naar de kiezers die twijfelen tussen SP en PVV, dan zou ze meer nadruk moeten leggen op het aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden, het bevorderen van integratie en het tegengaan van immigratie."

De partij zou die punten dan ook duidelijk naar buiten moeten brengen, zegt Kanne. "Het is niet helemaal duidelijk waar de SP staat. Je krijgt soms het gevoel dat de kiezers een conservatiever geluid willen horen, terwijl de partij dat niet vindt, niet wil zeggen of bang is om politiek incorrecte uitspraken te doen. Er zit een discrepantie tussen."

Een groot probleem

Peter vindt dat er op dit moment te veel migranten naar Nederland komen. "Ik heb het dan niet over oorlogsvluchtelingen, die moeten we helpen, maar wel over economische vluchtelingen. Die willen hier werken, terwijl er voor ons al geen werk is. Dat kunnen we niet aan."

De SP moet realistisch zijn, in zijn ogen. "Ik zou willen dat de partij duidelijk maakt dat er een groot probleem aan komt wat betreft de islamisering en de grote aantallen migranten. Daar heeft Geert Wilders gelijk in. En dat punt mis ik nu bij de SP."

Frans vindt dat de Nederlanders tevreden moeten worden gehouden. "Ze moeten huizen kunnen kopen en huren, ze moeten kunnen werken. Als zij tevreden zijn, dan is er ook veel meer draagvlak voor sommige dingen."

Emile Roemer was lief, net een poesje. Lilian moet zich gedragen als een leeuwin.

Peter van Rozendaal

In de jaren 80, de tijd van de arbeidsmigranten, had de SP een heel andere toon dan nu. In een omstreden pamflet sprak de partij over het risico op "tweederangsburgers", "getto's" en "gevaarlijke immigranten".

"Als ze dat nu zouden zeggen, dan zou ik op ze stemmen", zegt Frans. Hij wil liever geen PVV'er zijn. Hij zoekt eigenlijk een tussenweg tussen de twee partijen. "Maar die vind ik niet."

Fellere oppositie

De leden van de SP kwamen vandaag samen op het partijcongres in Hilversum. Lilian Marijnissen stond voor het eerst als leider op het podium. Ze nam het stokje vorige maand over van Emile Roemer, van wie vandaag afscheid werd genomen.

Of Marijnissen hen terug kan halen naar de SP, is voor Peter en Frans nog niet zeker. Frans vindt haar wel een pittige tante. "Dus dat zou wat kunnen worden. Maar ze moet wel kritischer zijn als het gaat om het asielbeleid."

Peter wil de nieuwe SP-leider nog wel een tip meegeven. "Emile Roemer was lief, net een poesje. Maar in Den Haag zijn er leeuwen, roofdieren. Dus ik zou willen zeggen: Lilian gedraag je als een leeuwin." Hij hoopt op een fellere oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl