Henk van Deún
Aangepast

Uitspraak over afbranden moskee Utrecht: onhandig, maar ook strafbaar?

"Toen ik het voor het eerst hoorde, schrok ik ervan. Het kwam echt binnen", zegt Yucel Aydemir, bestuursvoorzitter van de Ulu-moskee in Utrecht. "Maar we zijn wel wat gewend van de PVV. We hebben als moskee echt een heel dikke huid."

Hij reageert op de uitspraak van PVV-lijsttrekker Henk van Deun. Die zei op 8 januari in een radio-interview dat hij "bij wijze van spreken" liever zou zien dat de Ulu-moskee afbrandt. "Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst,", zei Van Deun in hetzelfde interview.

Het bestuur van de moskee heeft inmiddels aangifte gedaan. Aydemir: "Een politicus mag denken en vinden wat hij wil. Maar hij moet wel goed beseffen wat voor impact zo'n uitspraak kan hebben. Er hoeft maar één gek te zijn die overgaat tot actie. Dat is er een te veel."

'Bij wijze van spreken'

Maar heeft Van Deun nou ook een strafbaar feit begaan? Dat is volgens emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos maar zeer de vraag. "Deze uitspraak is erger dan onhandig. Het is een ranzige uitspraak, omdat er verbinding wordt gelegd met eerdere incidenten. Maar het is ook weer niet een regelrechte oproep tot geweld."

Volgens De Roos is ook de toevoeging "bij wijze van spreken" niet onbelangrijk. "Hij doet die toevoeging direct al, niet pas een dag later. Daardoor is het een soort metafoor. Dan kun je blijven vinden dat het een nare metafoor is, maar dan is het nog niet noodzakelijkerwijs een strafbaar feit."

Van Deun kwam onder meer op Twitter terug op zijn uitspraak. Hij noemde zijn woorden onhandig. De Roos valt over dat laatste woord. "Het is niet onhandig, dit is wel bewust gedaan. Dat soort excuses zijn volstrekt ongeloofwaardig. En dat zou kunnen meewegen in een strafzaak."

Hij vindt dat een politicus zich bewust moet zijn van het effect dat een uitspraak kan hebben. "Aan de andere kant mag een politicus ook schokkende dingen zeggen in het publieke debat. Dat heeft de rechtspraak ook wel bevestigd."

Volgens het bestuur van de Ulu-moskee zette de PVV'er aan tot discriminatie, haat en geweld. En is er daarom aangifte gedaan. Voorzitter Aydemir hoort van bezoekers van de moskee dat ze bang zijn. "Ik had niet gedacht dat het zoveel impact zou hebben."

PVV-leider Geert Wilders blijft achter Van Deun staan. "Het is een uitstekende lijsttrekker. Hij heeft zelf al gezegd dat het geen handige uitspraak was, dat ben ik met hem eens. We willen dat alle moskeeën in Nederland verdwijnen, maar natuurlijk nooit met geweld."

Uitspraak over afbranden moskee Utrecht: onhandig, maar ook strafbaar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl