Aangepast

Nederlands bedrijfsleven lijdt niet onder diplomatieke crisis met Turkije

De relatie tussen Nederland en Turkije beleefde vorig jaar de grootste crisis in 400 jaar diplomatieke betrekkingen. Toch waren Nederlandse bedrijven opnieuw de grootste buitenlandse investeerder in de Turkse economie in 2017. Groter dan Duitsland en de Verenigde Staten.

Zo deed Unilever vorig jaar een mega investering. De Nederlandse multinational zette een van zijn grootste en meest moderne fabrieken neer in de Turkse stad Konya. "We praten over een investering van 350 miljoen euro en werkgelegenheid voor 1300 mensen", aldus de manager.

De plek van de fabriek is opmerkelijk, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Dit is het hart van het oerconservatieve Anatolië, het hart van Erdogan-land. Vrijwel nergens in Turkije resoneerde zijn felle retoriek over Nederland in het afgelopen jaar beter dan hier."

Geen politiek bedrijven in Nederland

De relatie tussen Nederland en Turkije werd vorig jaar zwaar op de proef gesteld, nadat Den Haag Turkse politici had verboden om in Nederland bijeenkomsten met Turkse Nederlanders toe te spreken.

In maart werd minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu geweerd en stuurde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya van Familiezaken terug naar Duitsland.

Nadat Den Haag duidelijk had gemaakt dat Turkije niet in Nederland politiek mocht bedrijven, haalde president Recep Tayyip Erdogan bij herhaling uit naar het "fascistische" Nederland, "een overblijfsel van het nazisme".

Harm Goossens, CEO van Unilever Turkije, schrok naar eigen zeggen niet erg van de diplomatieke rel. "Ik vond het niet leuk, maar het deed niet zo veel. We zijn hier namelijk al honderd jaar en we blijven hier nog honderd jaar. Qua zaken heb ik er echt niets van gemerkt."

Hij is juist enthousiast over zakendoen met Turkije. "Het antwoord 'nee' bestaat hier niet. En ik vind dat er hard gewerkt wordt. Ze zijn ook enorm gefocust op resultaat. Dat is een van de redenen waarom Unilever het in Turkije het hartstikke goed doet."

Waagmeester vertelt dat Unilever in Konya wordt gezien als een Turks bedrijf. "Met Turkse merken en Turkse toeleveranciers. Een Turks succes." De deuren van de fabriek gingen in mei vorig jaar open.

We zijn al honderd jaar in Turkije en blijven hier nog honderd jaar.

Harm Goossens, CEO Unilever Turkije

Sinds de crisis in maart afgelopen jaar, en de rellen in Rotterdam, was het diplomatieke contact tussen Turkije en Nederland vrijwel bevroren. Maar vorige week was daar plotseling de uitgestoken hand vanuit Ankara.

Erdogan liet weten de relatie met Nederland, en Duitsland, te willen herstellen. Hij gaf aan "bevredigende" signalen te hebben opgevangen, onder andere van premier Mark Rutte, die wijzen op de wil om de moeizame verhouding weer te verbeteren.

"Natuurlijk hopen we op goede banden met de Europese Unie en de EU-lidstaten", benadrukte de Turkse president toen. Morgen bezoekt hij zijn Franse collega Emmanuel Macron en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken gaat naar Berlijn.

Geen crisis in economische relatie tussen Nederland en Turkije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl