Aangepast

In Enschede verzinnen burgers oplossingen voor vuurwerkoverlast

Vandaag is de verkoop van vuurwerk gestart. Terwijl liefhebbers waarschijnlijk de wekker hadden gezet, zetten hulpverleners, politie en de brandweer zich weer schrap. Gemeenten worstelen al jaren om de overlast en schade te beperken tijdens de jaarwisseling.

Zo ook Enschede, naar eigen zeggen de vuurwerkstad van Nederland. Daar is nu een burgerinitiatief in het leven geroepen om de vuurwerkoverlast te bestrijden.

Nergens in Nederland wordt zoveel geknald als hier.

Burgemeester Onno van Veldhuizen

Dankzij het 'Burgerbesluit Vuurwerk', waarover de hele stad mee kan praten en een inititiatief van burgemeester Onno van Veldhuizen, ziet de gemeente de komende jaarwisseling met meer vertrouwen tegemoet.

"Het blijft een weerbarstig probleem dat we nooit helemaal zullen kunnen oplossen", zegt Van Veldhuizen. "Want nergens in Nederland wordt zoveel geknald als hier. Maar op deze nieuwe manier - in samenspraak met burgers - zal er wel iets ten goede veranderen."

Vuurwerkvrije zones

De gemeente ging met burgers de dialoog aan over hoe ze oud en nieuw willen vieren. Van de tienduizend Enschedeërs die werden ingeloot om mee te praten, kwamen er begin juni slechts 320 opdagen bij de startbijeenkomst, het burgerforum. Ook voor de gemeente een ietwat teleurstellend aantal.

De gesprekken leverden uiteindelijk zes voorstellen op voor een nieuwe aanpak in Enschede. Van die zes werden er in november drie aangenomen. Zo maakt de stad dit jaar een eerste begin met verplichte vuurwerkvrije zones rond dierenverblijven en medische centra én een actie met posters die mensen voor hun ramen kunnen hangen.

Het is voor een stad verstandig om een georganiseerd feest te houden.

Vuurwerkverkoper Frits Pen

Ook komt er voorlichting op scholen, gedragen door de leerlingen zelf, en lanceert de gemeente een eigen website met een uitgebreide bewustwordingscampagne rond vuurwerkoverlast.

Vuurwerkverkoper Frits Pen, directeur van Dream Fireworks in Glanerbrug, is gematigd positief over het initiatief. "Een algeheel verbod op vuurwerk is natuurlijk niet haalbaar of handhaafbaar. Er komt steeds zwaarder vuurwerk in omloop. Maar het is voor een stad verstandig om een georganiseerd feest te houden."

Ook Van Veldhuizen denkt dat er wel een paar jaar overheen zullen gaan voordat de vuurwerkoverlast significant minder wordt. "Maar de bewustwording van de overlast is in ieder geval enorm toegenomen."

In Enschede verzinnen burgers oplossingen voor vuurwerkoverlast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl