Aangepast

Mooi die economische cijfers, maar wat gaan wij daarvan merken?

Het gaat heel goed met de Nederlandse economie. Het Centraal Planbureau (CPB) berekent dat de economie ook volgend jaar blijft groeien, met meer dan drie procent. Verder daalt de werkloosheid naar het laagste niveau sinds 2008 en zal de inflatie met anderhalf procent relatief laag zijn.

Wat gaan wij daarvan merken? We vroegen het econoom Mathijs Bouman.

"Het beste nieuws is dat zoveel werklozen volgend jaar werk kunnen vinden. Maar ook veel mensen die zich zorgen maakten over hun baan, zullen dat nu minder doen."

"Daarnaast heeft de overheid ruimte om lasten te verlichten en achterstallig onderhoud te plegen aan de publieke sector, met investeringen in defensie, het onderwijs en de zorg. Die drijven de groei ook extra op. Het CPB schrijft een groot deel van de hogere groei op het conto van de lastenverlichting en hogere uitgaven van het kabinet. Want dat stimuleert de economie."

Er zijn dus meer vacatures, minder werklozen, gaan de lonen nu ook stijgen?

"Het CPB verwacht inderdaad dat de contractlonen met meer dan twee procent gaan stijgen, vanwege schaarste. Maar het is wel de vraag of dat ook écht gaat gebeuren. Want tijdens het herstel tot nu toe vielen die loonstijgingen tegen."De meeste banen die nu niet ingevuld zijn, zitten in de informatietechnologie, de horeca, en de bouw. Daar zijn logischerwijs de hoogste loonstijgingen te verwachten."

Voelt het ook als een economische piek?

"Ik denk dat veel mensen in Nederland het nog niet helemaal geloven. Dat komt ook omdat we de afgelopen crisis telkens weer teleurgesteld zijn. Maar dit herstel is echt en zet ook door."

Hebben mensen er ook vertrouwen in?

"Als je mensen er naar vraagt, dan zijn ze daar bovengemiddeld positief over. In de winkel zie je dat ook. Daar zijn mensen enthousiast aan het consumeren geslagen. En dat geldt ook voor de huizenmarkt."

Maar zijn de huizenprijzen niet te hoog?

"Afgezien van hartje Amsterdam, zijn de huizenprijzen nog steeds een eind onder het niveau van 2008, zeker als je corrigeert voor inflatie. En bovendien is de hypotheekrente zo laag, dat de maandlasten voor een huis nog steeds historisch laag zijn. Dat zie je ook, huizen worden goed verkocht."

En wat moet de overheid nu doen?

"Het Centraal Planbureau waarschuwde de overheid vandaag om het enthousiasme te temperen. Want juist nu de economie richting oververhitting gaat, moet de overheid geen olie op het vuur gooien. En dat doen ze wel door de lastenverlichting en die extra uitgaven in de zorg, bij defensie en in het onderwijs."

"Het CPB zegt: bewaar nou iets voor slechtere tijden. Dat heet anti-cyclisch beleid, dus tegen de economische cyclus in. Maar ja, dat is nog nooit een regering gelukt. Zelfs niet in andere landen."

Wat gaan wij merken van de economische groei?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl