Nieuwsuur
ANP

De motorclub Bandidos wordt als vereniging verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. Volgens de rechter is het gevaar voor de openbare orde groter dan de vrijheid van meningsuiting en vereniging. "Door het verbod worden gedragingen een halt toegeroepen, die onze samenleving ontwrichten of kunnen ontwrichten."

Het verbod gaat per direct in en geldt voor zowel de Nederlandse als de wereldwijde organisatie. Het Openbaar Ministerie had daarom gevraagd, om te voorkomen dat buitenlandse Bandidos in ons land actief gaan worden.

Het is voor het eerst dat er een motorbende in Nederland wordt verboden en het betekent een groot succes voor het OM. Pogingen om de Hells Angels te verbieden strandden in 2009.

Een cultuur van wetteloosheid

Het OM had om een verbod van de Bandidos gevraagd omdat de motorclub zich volgens internationale onderzoeken bezighoudt met drugshandel, prostitutie en wapenhandel.

De rechter stelde vandaag dat de Bandidos zich presenteren met een cultuur van wetteloosheid. Volgens de rechter is de organisatie gericht op het plegen, ondersteunen en stimuleren van geweld.

Dat blijkt onder meer uit het promoveren van mensen en uitreiken van patches voor geweld. Ook rekende de rechter het zwaar aan dat geweld van Bandidos-leden de veiligheid van andere burgers in gevaar brengt.

Justitie onderzoekt ook of het mogelijk is om de motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.

Een groot aantal burgemeesters heeft de afgelopen jaren gevraagd om een verbod van motorclubs, waaronder de Bandidos. De club heeft zijn belangrijkste afdeling in Sittard en de gemeente probeert deze al tijden te weren.

Burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen vroeg om actie van justitie en de politiek, na een vecht- en schietpartij in mei 2015 bij een café in zijn stad tussen de Bandidos en de rivaliserende club Red Devils.

Bandidos verboden

STER reclame