Aangepast

Sittard heeft genoeg van motorclub Bandidos

Justitie wil de meest gevreesde motorclub van de wereld, de Bandidos, verbieden. Niet alleen de Nederlandse afdeling van de Bandidos, maar ook de internationale tak.

Sjraar Cox is burgemeester van Sittard, de stad waar de afdeling van de Bandidos zich vestigde. Sittard kreeg al snel te maken met een vecht-en schietpartij tussen de Bandidos en de rivaliserende club Red Devils.

Gevecht Bandidos Sittard (bron: Telegraaf TV)

Bandidos werd in 1966 opgericht in het Amerikaanse Houston door oprichter Donald Eugene. Hij vond andere motorclubs veel te braaf. Aan het eind van de jaren tachtig kwam de motorclub naar Europa.

In maart 2014 kregen de Bandidos een eerste afdeling in Nederland, met Harrie R. als president. Hij was al eerder betrokken bij de Nomads, een zuidelijke afdeling van de Hells Angels. Al snel volgden er twee aanslagen op de woning van Harrie R. en de Hells Angels lieten zich een paar dagen later demonstratief zien op de jaarmarkt in Sittard.

Burgemeester Cox: "Die wilden even laten zien dat de Bandidos ongewenst waren in het gebied waar zij jarenlang de scepter zwaaiden."

Gevaar

Een paar weken na een schietpartij bij café Dug Out in Sittard werden veertien leden van de Bandidos van hun bed gelicht. Ze werden verdacht van wapenbezit, handel in amfetaminen, afpersingen en openlijke geweldpleging.

Daarnaast leveren de gevechten van de Bandidos met rivaliserende clubs een regelrecht gevaar op voor de openbare orde en veiligheid.

Officier van Justitie Oebele Brouwer over strafbare feiten van de Bandidos

Volgens officier van justitie Oebele Brouwer moet justitie nu naar het zware middel van het verbieden van een verenging grijpen.

"De strafbare feiten die worden gepleegd, worden aangestuurd vanuit de vereniging. De leden van het bestuur plegen de feiten, en ook de overige leden. En als bijvoorbeeld een Bandidos-lid vastzit in de cel, dan zorgen de Bandidos voor de overige familieleden."

Krachtige zaak

Al in 2006 probeerde justitie de zeven afdelingen van de Hells Angels verboden te krijgen, maar dat mislukte. Nadat het justitie in 2014 wel lukte om pedofielenvereniging Martijn te laten verbieden, heeft het nu materiaal tegen de Bandidos verzameld voor een civiele zaak.

"We zijn ervan overtuigd dat we nu een krachtige zaak hebben die moet leiden tot een verbod van de Bandidos", aldus Brouwer.

'Genoeg bewijs voor civiele zaak'

De advocaat van Bandidos-voorzitter Harrie R., Leon van Kleef, is minder positief over de kansen van het OM. "Dat er individuele leden worden vervolgd, so be it, maar dat zegt nog niet dat de hele club crimineel is. Het wordt een interessante discussie."

Justitie kijkt volgens Brouwer ook verder dan alleen een verbod van de Bandidos. "Het onderzoek richt zich ook op andere criminele motorbendes. Als we tegen hen genoeg bewijs hebben, zou het goed kunnen dat er tegen hen ook zaken gaan komen."

Sittard heeft genoeg van motorclub Bandidos

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl