Turkse president Erdogan
Aangepast

Erdogan eist dat Oppenheimer cartoon weghaalt

De Turkse justitie eist dat Twitter enkele kritische tweets uit Nederland over Erdogan verwijdert. Het gaat onder meer om een tweet van politiek cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

Daarin staat een cartoon waarop wordt afgebeeld hoe de president seks heeft met een blauwe Twitter-vogel. Daarboven staat in het Engels 'Erdogan is geen geitenneuker'.

De spotprent van Ruben L. Oppenheimer, die hij van Twitter moet verwijderen

De cartoonist zegt dat hij de tweet niet wil verwijderen. Hij is van plan om juridisch advies in te winnen over de gevolgen van deze situatie. Twitter wil geen reactie geven omdat het gaat om een individuele account.

Oppenheimer plaatste de cartoon vorig jaar ook op Facebook. Dat bericht werd door het Amerikaanse bedrijf verwijderd. Volgens Facebook was de post offline gehaald, omdat hij in strijd was met de richtlijnen.

Erdogan wil cartoons verwijderen

Oppenheimer is overigens niet de enige. Ongeveer vijftig andere Twitteraars die kritiek hadden op Erdogan hebben ook een gerechtelijk bevel gekregen via de juridische dienst van Twitter. De dienst zegt dat ze nog geen stappen hebben ondernomen, maar in de toekomst zijn ze mogelijk wel verplicht om dit te doen.

Voorlopig vraagt Twitter de gebruikers of ze de tweets vrijwillig willen verwijderen. En ondertussen bekijken beide partijen welke rechtsmiddelen ze kunnen inzetten.

Reportage en gesprek: Erdogan wil dat tweets verwijderd worden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl