Nieuwsuur

Erdogan eist dat Oppenheimer cartoon weghaalt

Aangepast
AFP

De Turkse justitie eist dat Twitter enkele kritische tweets uit Nederland over Erdogan verwijdert. Het gaat onder meer om een tweet van politiek cartoonist Ruben L. Oppenheimer.

Daarin staat een cartoon waarop wordt afgebeeld hoe de president seks heeft met een blauwe Twitter-vogel. Daarboven staat in het Engels 'Erdogan is geen geitenneuker'.

De spotprent van Ruben L. Oppenheimer, die hij van Twitter moet verwijderen Ruben L. Oppenheimer

De cartoonist zegt dat hij de tweet niet wil verwijderen. Hij is van plan om juridisch advies in te winnen over de gevolgen van deze situatie. Twitter wil geen reactie geven omdat het gaat om een individuele account.

Oppenheimer plaatste de cartoon vorig jaar ook op Facebook. Dat bericht werd door het Amerikaanse bedrijf verwijderd. Volgens Facebook was de post offline gehaald, omdat hij in strijd was met de richtlijnen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Erdogan wil cartoons verwijderen

Oppenheimer is overigens niet de enige. Ongeveer vijftig andere Twitteraars die kritiek hadden op Erdogan hebben ook een gerechtelijk bevel gekregen via de juridische dienst van Twitter. De dienst zegt dat ze nog geen stappen hebben ondernomen, maar in de toekomst zijn ze mogelijk wel verplicht om dit te doen.

Voorlopig vraagt Twitter de gebruikers of ze de tweets vrijwillig willen verwijderen. En ondertussen bekijken beide partijen welke rechtsmiddelen ze kunnen inzetten.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage en gesprek: Erdogan wil dat tweets verwijderd worden

STER Reclame