Ruben L. Oppenheimer vertelde vorige week bij Pauw over de geblokkeerde cartoon
NOS Nieuws

Weer spotprent en video over Erdogan verwijderd van Facebook

Facebook heeft opnieuw een spotprent met de Turkse president Erdogan in de hoofdrol van zijn site verwijderd. De prent werd gedeeld door cartoonist Ruben L. Oppenheimer, die hem niet zelf had getekend. De tekenaar meldt dat hij 24 uur lang geblokkeerd is vanwege een cartoon uit 2014 over premier Rutte en de Russische president Poetin.

Ook heeft het platform een video offline gehaald waarin columniste Annabel Nanninga de president in een gedicht een "geitenneuker" noemde.

Vorige week werd een cartoon van Oppenheimer verwijderd en nog dezelfde dag weer online gezet. Volgens Facebook lag de oorzaak toen bij een iets te ijverige medewerker en had dat dus niet mogen gebeuren.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De video van Nanninga stond op de Facebook-pagina van The Post Online. Het persoonlijke account van hoofdredacteur Bert Brussen is ook dertig dagen geblokkeerd, schrijft de website.

Opvallend genoeg is de video nog wel te vinden op de Facebook-pagina van Powned. Nanninga droeg haar gedicht vorige week voor in een aflevering van Studio Powned.

Huisregels

Waarom de cartoon van Oppenheimer en de video nu zijn verwijderd is onduidelijk. Facebook laat in een reactie weten nog te onderzoeken of het gedicht in strijd is met de richtlijnen van het platform.

Het bedrijf verwijdert afbeeldingen en video’s aan de hand van zogenoemde community guidelines. Dat betekent dat mensen foto’s en video’s kunnen rapporteren als ongewenst. Het platform kijkt vervolgens of ze inderdaad niet voldoen aan de huisregels en kan ze vervolgens verwijderen.

Dit heeft al verschillende keren tot kritiek geleid: Facebook is volgens critici te streng.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl