Onderzoek naar Nederlands drugsbeleid jarenlang gemanipuleerd

  • Bas Haan

    verslaggever

  • Bas Haan

    verslaggever

Na druk van hooggeplaatste ambtenaren op het ministerie van Justitie is een onafhankelijk onderzoeksrapport over regulering van de wietteelt in 2014 drastisch aangepast. De onderzoeksopdracht, rapportage en conclusies zijn zo beïnvloed dat het softdrugsbeleid van de minister van Justitie ondersteund werd, in plaats van bekritiseerd zoals onderzoekers feitelijk hadden vastgesteld. Dat blijk uit een interne klacht van een projectleider in handen van Nieuwsuur.

Het WODC concludeert in 2014 dat een overlastprobleem met coffeeshops dat het kabinet wil aanpakken, eigenlijk helemaal niet bestaat. Maar die conclusie ligt politiek te gevoelig, want hij ondermijnt het bestaande drugsbeleid.

"Wij kunnen met wat we nu hebben niet instemmen", stelt een topambtenaar van het ministerie van Justitie in een mail aan de WODC-onderzoekers. De conclusies moeten worden aangepast.

Wel of geen drugsoverlast?

WODC-directeur Leeuw zwicht voor de politiek druk en herschrijft de conclusie van het WODC-rapport, tegen de wil van de onderzoekers in. De minister is gered. In zijn brief aan de Tweede Kamer kan de minister dankzij de aanpassingen in de conclusie schrijven: "De uitkomsten ondersteunen de beleidswijziging."

Hoogleraar Recht en Maatschappij Jan Brouwer heeft op verzoek van Nieuwsuur de gang van zaken tegen het licht gehouden. "In feite staat hier dat gemeenten geen problemen ervaren met betrekking tot de omvang van de coffeeshops. Dat ze geen overlast ervaren. En vervolgens staat er dat de gemeenten als gevolg van de grootte wel overlast ervaren. Dat is simpel gezegd diametraal het tegenovergestelde van wat aanvankelijk de conclusie van het onderzoek was."

Daarmee hebben de ambtenaren de echte conclusie van de onderzoekers over de coffeeshops in politiek opzicht 180 graden weten te draaien. Of in de woorden van Brouwer: "Die conclusie was verdwenen."

Bas Haan over de beïnvloeding van het WODC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl