Aangepast

Kamer schrikt van politieke sturing op onafhankelijk onderzoek

In de Kamer is geschokt gereageerd op het bericht van Nieuwsuur dat topambtenaren onafhankelijk onderzoek hebben beïnvloed om politiek wenselijke resultaten te krijgen in plaats van wetenschappelijke feiten.

"Als blijkt dat de uitkomst al vaststond omdat het moest kloppen met Kamerbrieven, dan konden we dat dus niet serieus nemen en dan voel ik mij behoorlijk belazerd", zegt Michiel van Nispen van de SP.

"Het is het zoveelste voorbeeld van dit ministerie waarin ze niet integer opereren en onafhankelijk onderzoek manipuleren", vindt Attje Kuiken van de PvdA. "Terwijl we juist zeker moeten zijn dat het WODC haar werk onafhankelijk kan doen."

Regeringspartijen eisen ook uitleg

Ook Kamerleden van regeringspartijen willen dat de minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus in de Kamer uitleg komt geven. "Als het waar is dat het ministerie zich heeft bemoeid met uitkomsten van onderzoeken, dan is dat een kwalijke zaak", zegt Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie.

"Dit is een rechtstreekse schending van de integriteit van het departement", vindt Maarten Groothuizen (D66). "We moeten er als Kamer op kunnen vertrouwen dat we objectieve informatie hebben om beleid bij te sturen of vorm te geven. Het is schokkend, absoluut onaanvaardbaar, wij willen echt dat alle informatie op tafel komt. Daar willen we een debat over."

Ook het CDA eist opheldering. "De minister is nu aan zet om te zorgen dat het boven iedere twijfel verheven is", aldus Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

'Ik voel mij echt bedrogen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl