Nieuwsuur

Margot Boer wil bronzen medaille graag houden: 'Die heeft emotionele waarde'

Aangepast
ANP

"Als ik mijn bronzen medaille zou moeten inleveren voor een zilveren, zou ik dat heel erg vinden. Aan deze medaille zit veel emotionele waarde", zegt Margot Boer. De schaatsster finishte op de Spelen in Sotsji na de inmiddels geschorste Olga Fatkoelina die zilver won.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Russische Fatkoelina vanwege het overtreden van de dopingregels voor het leven uitgesloten van deelname aan de Spelen en haar resultaten tijdens de Spelen van Sotsji geschrapt.

Fatkoelina moet haar olympisch zilver voor de 500 meter in 2014 inleveren. Daardoor komt Boer, die inmiddels met schaatsen is gestopt, nu op plaats twee terecht. Ze heeft nog niks gehoord over het inruilen van de medaille.

Je gaat nu twijfelen aan al haar prestaties. In hoeverre was de doping nodig om de sport te bedrijven?

Margot Boer, Nederlandse schaatsster

Het maakt Boer nog steeds boos dat dit heeft kunnen gebeuren. "Ik heb altijd vertrouwen gehad in de goedheid van de mens. Maar ik ben belazerd, onder mijn neus. Dat zoiets mogelijk is gemaakt in zo'n stadion, daar ben ik bozer over dan dat ik boos ben op haar."

Volgens Boer is het niet te zeggen in hoeverre dit de eigen beslissing is van de Russin of dat zij onder druk is gezet. "Ze behoorde net als ik bij de top tien. Maar je gaat nu twijfelen aan al haar prestaties. In hoeverre was de doping nodig om de sport te bedrijven?"

Fatkoelina wel op het ijs in Canada

Ondanks de schorsing door het IOC, stond Fatkoelina afgelopen weekend gewoon op het ijs in Canada. Ze deed mee aan de wereldbekerwedstrijden in Calgary en won met haar Russische collega's de teamsprint.

Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit staat de internationale schaatsunie (ISU) in zijn recht om Fatkoelina te laten deelnemen. "De uitspraak van het IOC gaat over de Olympische Spelen en verder niet", legt hij uit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ram: ISU heeft een probleem, dat weten ze zelf ook

Het IOC heeft de afgelopen weken tegen 25 Russische wintersporters straffen uitgesproken vanwege dopingovertredingen bij de Winterspelen in Sotsji. Tot nu toe zijn elf medailles van Russen zijn geschrapt.

De verwachting is dat de bodem van de beerput rond het door de staat gefinancierde en gecoördineerde dopingprogramma in Sotsji nog lang niet in zicht is, met inmiddels de volgende Winterspelen vlak voor de deur.

Het IOC moet een besluit nemen over de deelname van de Russen aan de de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, die in februari worden gehouden. De vraag is of het IOC het aan durft Rusland volledig buitenspel te zetten.

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA en nog een groot aantal andere dopinginstanties, waaronder die van Nederland, hebben aangedrongen op harde actie van het IOC. De vraag is of die er komt. Er zijn meerdere scenario's mogelijk.

Margot Boer zat in de studio, samen met Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Reportage: IOC weert Rusland van Olympische Spelen

STER Reclame