Aangepast

Longread: hoe een voor aanranding veroordeelde trainer toch coach kon blijven

  • Linda de Groot & Guido van Gorp

  • Linda de Groot & Guido van Gorp

Vorig jaar werd een voetbaltrainer veroordeeld tot een celstraf na het aanranden van een speler bij de club waar hij nét was aangesteld. Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat hij zijn straf nooit heeft uitgezeten, nog actief is in de voetbalwereld vanuit het buitenland en dat het niet bij één slachtoffer is gebleven.

Voor de KNVB is het aanleiding tot nieuwe maatregelen. Volgens de secretaris-generaal van de voetbalbond moeten spelers en ouders - waar ook ter wereld - veilig kunnen sporten zonder bang te hoeven zijn of risico's te lopen. De KNVB heeft het lidmaatschap en de licentie van de trainer ingetrokken. Ook de huidige club van de trainer is op de hoogte.

Een lege stoel in de rechtbank

Hoe kon dit alles gebeuren? Dat is de grote vraag die Koen en zijn twee teamgenoten niet van zich af kunnen zetten. Ze zitten begin 2016 in de rechtbank. Hun voormalige voetbaltrainer wordt die dag veroordeeld tot een maandenlange celstraf wegens aanranding.

Slechts enkele weken na zijn aanstelling als trainer bij een amateurclub ging het al mis. Met zijn daden heeft de man, zo stelt de rechtbank, het vertrouwen dat er in voetbaltrainers is ernstig beschaamd. Maar het vonnis daalt neer op een lege stoel.

De trainer bevindt zich dan al ver buiten Nederland. Hij timmert, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur, op dat moment aan de weg als jeugdcoach in Zuid-Europa. Zijn straf zat hij nooit uit. En de opgelegde schadevergoeding betaalde hij evenmin.

Het Openbaar Ministerie is nog steeds bezig met een zoektocht naar de trainer. Justitie heeft de man weliswaar op de korrel, maar ingrijpen in een ander land blijkt geen gemakkelijke klus. Ook al is de man gesignaleerd in Nederland en is hulp ingeroepen van Interpol.

***

Terug naar de zomer van 2014. Amateurvoetballers Koen, Teun en Sam krijgen een nieuwe trainer met een klinkend cv. De eerste indrukken zijn positief. Maar al snel blijkt hij over de schreef te gaan. De trainer stuurt spelers, in de leeftijd van 16 tot 19 jaar, losbandige berichten en nodigt ze uit bij hem thuis.

Koen en Teun gaan in op een uitnodiging. "Gewoon om wat te eten en een borreltje te drinken." Bij binnenkomst in het huis zien ze drie stenen aapjes staan. Horen zien en zwijgen. "Onze trainer wees naar de beeldjes en zei: wat hier gebeurt, blijft in dit huis. Het wordt niet bij het voetbalteam bekendgemaakt."

De jongens zien nog niet in hoe gek de situatie eigenlijk is. Ze kijken tegen de man op. "Op dat moment is de trainer een voorbeeld." De trainer stelt vervolgens voor om de spelers om de beurt te masseren. Daarbij randt hij Koen aan.

'Ik lag naakt op bed, met alleen een handdoek over mijn geslachtsdeel'

Uit schaamte durven de twee teamgenoten aan niemand te vertellen wat er is gebeurd. Ondertussen gaat de trainer door met berichtjes sturen. Als de spelers enkele weken later aan een oudere teamgenoot vertellen wat er is gebeurd, barst de bom. Hij schakelt direct de clubleiding in.

De trainer, die werkzaam is bij zowel de amateurclub van Koen als bij een betaald voetbalorganisatie, wordt door beide clubs op non-actief gesteld. Ook doet Koen aangifte tegen zijn trainer. "Dat was niet makkelijk, maar ik ben nu blij dat ik het heb gedaan."

In de maanden die volgen zet de zedenpolitie verschillende lijntjes uit. Er worden zo'n twintig getuigen opgeroepen, mobieltjes worden uitgelezen en er wordt informatie opgevraagd in binnen- en buitenland, met name bij oud-clubs.

Tijdens de speurtocht stuit de recherche op een oude aangifte in Canada, zo blijkt uit het politiedossier dat in handen is van Nieuwsuur. De aangifte wordt "ter informatie aan het dossier toegevoegd", omdat het een signaal is dat er mogelijk meer aan de hand is rond de trainer.

Reactie van de trainer

In een reactie aan Nieuwsuur laat de coach weten alle beschuldigingen van aanranding van zijn pupillen te ontkennen. Hij zegt de mogelijkheid om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad te bekijken.

***

Vijf jaar voor de aangifte van Koen, in 2009, verlaat een 16-jarig voetbaltalent het politiebureau van een stadje in het zuiden van Canada. De jongen heeft zojuist aangifte gedaan wegens aanranding door zijn trainer.

Vervolgens hoort hij nooit meer wat. "Geen idee waarom ik na die dag nooit meer ben gebeld", vertelt Joe aan de telefoon. "Vanuit Nederland niet, vanuit Canada niet. Mijn zaak leek gewoon van tafel."

Joe ontmoette de trainer tijdens een voetbalkamp in Canada. Net als zoveel jongens droomde hij van een profcarrière. Het liefst in Europa. De trainer zag zijn talent. "Hij stelde voor om me naar Nederland te halen en daar te trainen. Hij dacht dat ik het ver kon schoppen."

Bijna een maand traint Joe drie keer per week mee met een jeugdploeg van de trainer. Hij woont in die tijd bij de trainer in huis. Op een avond gebeurt er iets wat hij nooit zal vergeten.

'De trainer stond spiernaakt in de deuropening'

Joe vlucht in paniek het huis van de trainer uit, direct naar Schiphol. Diverse mensen bevestigen aan Nieuwsuur dat ze vanuit Canada de Nederlandse club waar de trainer op dat moment werkt, hebben gewaarschuwd. Maar vervolgens gebeurde er niets.

***

En de coach? Die woont sinds het voorjaar van 2015 aan De Middellandse Zee. Hij doet alles behalve geheimzinnig over zijn verblijf. Op sociale media plaatst hij talloze foto's.

De trainer verlaat Nederland een paar maanden nadat hij bij twee clubs op non-actief is gesteld en het strafrechtelijk onderzoek in volle gang is. Geheim is zijn vertrek niet. Reclassering en justitie weten ervan. Hem tegenhouden is dan geen optie voor het OM.

"Wij hadden geen strafvorderlijke instrumenten om dit te voorkomen", laat een woordvoerder weten. "Er was geen sprake van een voorlopige hechtenis, de verdachte kon zich dus vrij bewegen." Een eventueel beroepsverbod kon pas na een veroordeling worden opgelegd. Dat is echter nooit gebeurd.

De man hervat zijn trainerscarrière in Zuid-Europa. Nieuwsuur ontdekte dat hij de afgelopen 2,5 jaar de jeugdselecties van zeker drie profclubs heeft getraind. Ook opende hij zijn eigen voetbalschool en ondernam hij activiteiten namens een zaakwaarnemerskantoor.

***

Begin dit jaar zitten Koen en zijn teamgenoten opnieuw in de rechtszaal. Dit keer dient de beroepszaak die de trainer heeft aangespannen tegen het eerdere vonnis.

Ook nu dalen de woorden van de rechter neer op een lege stoel. Officieel beslist het hof dat de man bij verstek veroordeeld wordt omdat hij ook hier niet komt opdagen. Een frustratie voor Koen. "Ik heb hem nooit kunnen vragen waarom hij dit heeft gedaan."

Enkele maanden na de uitspraak wordt de trainer gepresenteerd als de nieuwste aanwinst voor de jeugdopleiding van een profclub. Sindsdien zijn talloze foto's van hem in actie verschenen. Druk coachend op het trainingsveld, observerend langs de lijn.

De drie jongens maken zich zorgen. "Hij moet zijn straf uitzitten, maar hij moet ook geholpen worden", zegt Koen. "Hij mag gewoon niet meer met deze jongens werken en niet meer in het voetbal bezig zijn. Want hij gaat nog meer slachtoffers maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl