Aangepast

KNVB: veroordelingen seksueel misbruik moeten in ons vizier komen

Spelers, trainers en bestuursleden die veroordeeld zijn voor seksueel misbruik moeten direct bij de KNVB bekend worden. "We willen informatie van politie en justitie over veroordelingen, zodat we op basis daarvan ook zelf maatregelen kunnen nemen", zegt secretaris-generaal Gijs de Jong in een interview met Nieuwsuur.

Momenteel zijn er geen afspraken tussen het Openbaar Ministerie, politie en de voetbalbond als er veroordelingen zijn bij zedenzaken. Daardoor is de KNVB nu vaak niet op de hoogte van veroordelingen die de voetbalbond aangaan. Dat moet anders, zegt De Jong.

"De veiligheid van de spelers staat voorop. We willen dat ouders met een gerust hart hun kinderen kunnen laten sporten bij een vereniging." De maatregelen kunnen variëren, maar de informatie over veroordelingen stelt de KVNB in staat om het lidmaatschap en de licenties van iemand in te trekken en andere partijen te informeren.

KNVB: veroordelingen seksueel misbruik moeten in ons vizier komen

Aanleiding voor de uitspraken van De Jong is een zaak waarbij een in Nederland veroordeelde voetbaltrainer een carrière als jeugdtrainer in Zuid-Europa kon opbouwen zonder zijn celstraf uit te hebben gezeten. De Jong geeft toe dat de KNVB destijds niet goed op de zaak heeft gereageerd.

Nu is er wel actie ondernomen: deze maand trok de KNVB de licenties van de trainer in en schreef hem uit als lid. Ook informeerde de bond UEFA, FIFA en de voetbalbond van het land waar de trainer verblijft. "We hebben begrepen dat hij nog steeds actief is als trainer. We willen voorkomen dat er nog meer slachtoffers komen."

De trainer haalde afgelopen zomer, op dat moment was hij al veroordeeld, nog nieuwe licenties af bij de bond. Volgens De Jong gebeuren zulke dingen als veroordelingen niet bij de KNVB bekend zijn. Daarom komt de bond met plannen om dergelijke gevallen te voorkomen. "We vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen."

Als het gaat om voetbalvandalisme, krijgen we wel informatie van het Openbaar Ministerie.

Gijs de Jong, secretaris-generaal KNVB

De KNVB wil structureel kunnen ingrijpen na een strafrechtelijke veroordeling voor seksueel misbruik. Punt is alleen dat veroordelingen in de praktijk niet door justitie aan de bond (kunnen) worden doorgegeven. Bovendien zijn de vonnissen nu vaak geanonimiseerd vanwege privacy.

Volgens de KNVB zijn er wél mogelijkheden om concrete informatie door te spelen. Inspiratiebron voor de bond is de aanpak van voetbalvandalisme. Op dat terrein wordt er namelijk wél informatie uitgewisseld tussen de bond en het Openbaar Ministerie.

"Wij ontvangen informatie op het moment dat iemand veroordeeld wordt voor openlijke geweldpleging in een stadion. Dan kunnen wij op basis daarvan een stadionverbod opleggen", zegt De Jong.

Scan van zedenveroordelingen

Hij wijst ook op een convenant dat afgelopen zomer ondertekend is door politie, justitie en de sport. "Daarin is afgesproken om beter samen te werken. Maar aan die afspraken wordt op dit moment verder inhoud gegeven." Tot concrete acties heeft het dus nog niet geleid.

De KVNB vindt dat er nu moet worden doorgepakt. "Wij voelen de verantwoordelijkheid. Er is veel aandacht voor seksueel misbruik in de sport en druk vanuit de maatschappij", zegt De Jong. "We willen vanuit het bondsbestuur optreden en dat doen we nu ook."

Komende weken zal de voetbalbond zelf een scan proberen te maken van zedenveroordelingen via openbare vonissen en eventueel aanvullende informatie. Per geval wordt dan bekeken of er maatregelen, zoals het intrekken van een lidmaatschap of trainerslicentie, mogelijk zijn.

Reportage: Hoe een voor aanranding veroordeelde trainer toch coach kon blijven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl