Black Friday bij een distributiecentrum van Amazon
Aangepast

'Werkomstandigheden Amazon doen denken aan een Aziatische sweatshop'

Medewerkers van een distributiecentrum van webwinkelbedrijf Amazon worden behandeld "als vee". Dat zegt journalist Alan Selby van de Britse krant The Mirror. Hij werkte vijf weken lang undercover in een centrum in het Verenigd Koninkrijk.

Sinds dit nieuws zaterdagavond werd gepubliceerd door The Mirror, heeft Selby honderden reacties gehad, ook van werknemers van Amazon. Selby tegen Nieuwsuur: "Het is bekend dat het bedrijf werknemers uitbuit. Maar de schaal waarop het gebeurt en hoe het er precies aan toe gaat, dat is nieuw."

Selby stelt in het Mirror-artikel dat de targets op een werkdag "niet te halen" waren. Hij kreeg negen seconden de tijd om een pakketje van een robot te pakken, klaar te maken voor verzending en door te geven.

Ook mochten de Amazon-medewerkers niet zitten, en werd bijgehouden hoe lang iemand naar de wc gaat. De journalist trof op de werkvloer slapende collega's aan, die uitgeput waren van hun te lange werkdag. Sommigen moesten vanwege uitputting naar het ziekenhuis.

Geen interesse

Selby vertelt dat het hem weinig moeite kostte om aangenomen te worden bij Amazon. "Het was verrassend eenvoudig. Ik moest om juridische redenen mijn echte naam geven. Ze hebben een background check gedaan, maar ze keken toen alleen of ik een criminele achtergrond heb. Het maakt ze niet uit wie er binnenkomt. Dat zegt iets over de manier waarop ze hun werknemers behandelen: ze hebben geen enkele interesse in wie ze aannemen."

De sfeer in het distributiecentrum was niet goed. "Je maakt er niet zo snel vrienden. Mensen hadden geen tijd om sociale contacten aan te gaan, de pauzes zijn te kort. We werkten op een werkdag tien uur en leefden als zombies langs elkaar heen."

Je moet je werk doen en je mond houden.

Alan Selby, journalist The Mirror

Nu had Selby het nog "betrekkelijk goed": hij wist dat hij na vijf weken weer weg was. "Maar mensen die er langer werken hebben niet veel opties. Je moet je werk doen en je mond houden."

De journalist vergelijkt de werkomstandigheden in het distributiecentrum met die van een sweatshop: fabrieken, vaak in Azië, waarin de werkomstandigheden sterk neigen naar slavernij.

"In het Verenigd Koninkrijk moet je oppassen met het gebruiken van deze term. Ik heb het er lang over gehad met mijn collega's, maar het is wat het is: een sweatshop. Je kan het ook vergelijken met fabrieksarbeid uit de 18e en 19e eeuw."

Selby denkt dat de maatschappij meer bewust moet worden van deze werkomstandigheden. "Het is zwaar werk. Ongeschoold werk. Geestdodend werk. Wij beseffen niet wat we werknemers aandoen, als we hen tien uur lang per dag dit werk laten doen."

Alan Selby: In het distributiecentrum moet je je werk doen en je mond houden

Stakingen in Duitsland en Italië

De kwestie rond Amazon speelt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk. Het Amerikaanse bedrijf wordt ook in andere landen regelmatig beschuldigd van slechte arbeidsomstandigheden.

In Duitsland en Italië werd bijvoorbeeld gestaakt in distributiecentra tijdens Black Friday. De vakbonden eisen beter werkomstandigheden en een hoger loon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl