Stakingsactie bij een distributiecentrum van Amazon in Leipzig
NOS Nieuws

Black-Friday-stakingen bij Amazon in Duitsland en Italië

Vakbonden in zowel Duitsland als Italië hebben het koopjesfestijn Black Friday aangegrepen om stakingen te organiseren bij webgigant Amazon.

Bij zes van de elf Duitse distributiecentra wordt vandaag gestaakt. Volgens de Duitse vakbond Verdi is de werkdruk bij Amazon veel te hoog, is er sprake van een verziekte managementcultuur en zijn de rusttijden te kort. "Amazon brengt de gezondheid van werknemers permanent in gevaar", zegt Stefanie Nutzenberger van de Duitse vakbond Verdi. "Fruitdagen en de aansporing om meer water te drinken zijn geen middel tegen permanente prestatiecontroles en monitoring."

Meer zieken

Volgens de bond is het percentage zieken bij Amazon veel hoger dan gemiddeld. De bond eist betere werkomstandigheden en een hoger loon. Een paar jaar geleden lag Amazon in Duitsland ook al onder vuur vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Amazon stopte toen de samenwerking met een omstreden beveiligingsbedrijf, dat werknemers in de gaten hield.

De vakbond zegt dat zo'n 2500 werknemers meedoen aan de staking. Er werken in Duitsland 12.000 mensen bij Amazon. Het bedrijf benadrukt in een reactie dat het overgrote deel van de werknemers gewoon is komen werken.

Amazon zegt bestellingen binnen de beloofde tijd te kunnen bezorgen. De staking is morgen weer voorbij. Nederlandse klanten van Amazon worden ook vanuit Duitse distributiecentra bediend.

In Italië wordt vandaag gestaakt bij het grootste Amazon-distributiecentrum in het land, in Piacenza, ten zuiden van Milaan. Daar doen 500 van de 1600 werknemers mee aan de staking. De vakbond eist meer vaste banen en hogere salarissen voor het Italiaanse personeel. Amazon Italië zegt te proberen om alle bestellingen op tijd te bezorgen. Ook in Italië duurt de staking één dag.

Plaspauze

Amazon wordt ook in andere landen regelmatig beschuldigd van slechte arbeidsomstandigheden. Zo zou in Groot-Brittannië gemeten worden hoe lang de plaspauzes van werknemers duren en zouden ze een apparaatje dragen zodat managers altijd kunnen zien waar ze zijn. En sommige bezorgers zouden minder dan het minimumloon betaald krijgen.

In de VS moest Amazon 52 miljoen dollar investeren in airconditioning voor pakhuizen, na onderzoek van de Amerikaanse arbeidsinspectie. In een van de distributiecentra liep de temperatuur op tot wel 43 graden, waardoor meerdere mensen flauwvielen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl