Vandaag is bekend gemaakt dat Amazon de samenwerking met beveiligingsbedrijf HESS per direct heeft beëindigd. Amazon stelt "zero tolerance" te hanteren wanneer het om discriminatie en intimidatie gaat.

Een documentaire van de Duitse tv-zender ARD die vorige week werd uitgezonden, toonde hoe slecht de arbeidsomstandigheden voor uitzendkrachten van Amazon zijn. Ze wonen in overvolle huizen en worden met speciale busjes naar hun werk gebracht. Overal is bewaking, zelfs tijdens het eten. Ook zouden bewakers volgens de documentaire de kamers van uitzendkrachten 's nachts binnenvallen.

Daarbij zou HESS banden hebben met de neonazi scene. Bewakers dragen rechts-extremistische kledingmerken. De CEO van het bedrijf zou zelfs op foto's zijn gespot met veroordeelde rechts-extremisten, zo zeggen de journalisten van ARD. HESS ontkent en zegt dat ze een "politiek en ideologisch neutraal bedrijf" zijn. Voor Amazon is dit niet genoeg: de samenwerking met HESS is per direct stopgezet.

Boycot

De documentaire over de uitbuiting bij Amazon is het bedrijf niet in de koude kleren gaan zitten. In Duitsland is een actie opgezet waarin wordt opgeroepen niet meer bij Amazon te bestellen: Boycot Amazon. Een van de grootste vakbonden in Duitsland, Verdi, vecht voor hogere lonen voor medewerkers van Amazon. De eerste gesprekken hebben al plaatsgevonden, vertelt secretaris Bernhard Schiederig. Hij wil een cao met een hoger uurloon afdwingen.

Volgens Amazon verdienen alle medewerkers ongeveer 10 euro per uur, maar na onderzoek blijkt dit maar 9,30 euro per uur te zijn. Dat is 20 procent onder het gemiddelde loon in die sector. In de documentaire zeggen werknemers soms helemaal niet betaald te krijgen.

Ook de politiek maakt zich zorgen om de werknemers van Amazon. De minister van Arbeid, Ursula von der Leyen, wil zo snel mogelijk alle feiten op tafel. Volgens Von der Leyen is het uitzendbureau dat de werknemers voor Amazon werft, net zo verantwoordelijk. De minister dreigt zelfs de vergunningen van het bureau in te trekken. Het hoofd van de Duitse uitzendbranche, Volker Enkerts, zegt dat het uitzendbureau niets te maken heeft met de huisvesting en maaltijden voor de werknemers.

Nederland

José Kager, persvoorlichter van FNV bondgenoten, zegt dat de FNV argwanend kijkt naar flexcontracten: "Wanneer Amazon naar Nederland komt en alleen flexcontracten aanbiedt, zou de FNV dat goed in de gaten willen houden". De FNV zag eerder al problemen met de Duitse keten Aldi, waar werknemers in hun pauze niet naar buiten mochten. Kager zegt met argusogen naar de Amerikaanse bedrijfscultuur van "hire and fire" te kijken. "Uitzendkrachten moeten juist meer betaald worden", zegt ze: "want zij dealen met de onzekerheid zonder vast contract. En verder moet Amazon zich gewoon aan de Nederlandse CAO houden".

Door: Eva

STER reclame