In de straten van Harare rijden pantservoertuigen
Aangepast

Zimbabwe aarzelt om Mugabe aan de kant te zetten

Het duurt nog wel even voordat president Robert Mugabe van Zimbabwe echt vertrekt, denkt correspondent Bram Vermeulen.

"Ook al hebben de militairen even hun spierballen laten zien, ze aarzelen toch om de vader van de natie, die al 37 jaar aan de macht is, zomaar aan de kant te zetten."

"En dus komt Mugabe met allerlei eisen, zoals een veilige uitweg. Ik denk dat dit proces daarom niet zo snel is afgelopen."

Mugabe wil nog niet weg

Het straatbeeld in Harare oogt hetzelfde als anders. De winkels zijn gewoon open en mensen zijn onderweg naar hun werk.

Alleen staan er tanks op strategische plekken in de stad, nu voor de tweede dag op rij. De soldaten gedragen zich vriendelijk tegen de burgers. De kranten van vandaag hebben koppen die de meeste mensen voor onmogelijk hadden gehouden: president Robert Mugabe heeft huisarrest.

Het Zimbabwaanse leger nam gisteren de macht in het land over. Maar Mugabe wil er niks van weten: hij blijft voorlopig nog op zijn plek.

Vrijuit spreken

Oppositieleider Tsvangirai geeft vanavond een persconferentie. In het verleden is hem met geweld het zwijgen opgelegd, maar nu durft hij vrijuit te spreken.

"In het belang van de Zimbabwaanse bevolking moet Robert Mugabe zijn ontslag indienen. Hij moet onmiddellijk aftreden. Dat is in lijn met het sentiment en de verwachting van het volk."

Ook een aantal jongeren die vrijuit durven te spreken, dringen al voorzichtig aan op Mugabes vertrek. Maar hij moet wel netjes behandeld worden, vindt een jonge Zimbabwaanse man. "We moeten hem een goed pensioen geven. Hij verdient een goede oude dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl