Aangepast

Hoe spot je een bot?

Bots komen op elk sociale media-platform voor, maar zijn het talrijkst op Twitter. Volgens onderzoekers zijn 9 tot 15 procent van de actieve Twitter-accounts geautomatiseerd, dat zijn er maximaal 48 miljoen.

Twitter zegt dat het er minder zijn, maar noemt geen exact aantal. Wel verklaart het bedrijf wekelijks ruim 3 miljoen verdachte accounts te onderscheppen: twee keer zoveel als vorig jaar.

Bots en trollen

De bots verspreiden desinformatie op sociale media, net als zogenoemde trollen. Een trol is iemand die discussies probeert te ontregelen met misleidende berichten. Een bot is een nep-account dat berichten vol-automatisch liket, citeert en verder verspreidt.

Niet alleen in de Verenigde Staten, ook in Europa proberen trollen en bots op sociale media democratische processen te verstoren. En dat gebeurt veel vaker dan tot nu toe gedacht.

Hoe herken je een bot?

Bots hebben vaak geen profielfoto of maken gebruik van een gestolen foto. Dit kun je controleren door te kijken of de afbeelding vaker op Google voorkomt.

Bots hebben vaak automatisch aangemaakte namen. Ook klopt de naam soms niet bij het geslacht of komt de naam niet overeen met de zogeheten handle.

Bots zijn vaak hyperactief: ze plaatsen meer berichten dan een mens kan. Het Oxford Internet Instituut noemt meer dan gemiddeld vijftig tweets per dag verdacht.

Een account dat alleen maar berichten liket of citeert, en zelf nauwelijks berichten plaatst, is waarschijnlijk een bot.

Een account met weinig volgers dat wel veel wordt geretweet, maakt zeer waarschijnlijk deel uit van een botnet. Gekoppelde bots worden een botnet genoemd.

Als een identiek bericht wordt verspreid door verschillende accounts, is dit mogelijk een botnet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl