Nieuwsuur

Wat wil de Saudische kroonprins met zijn arrestatiegolf?

Aangepast
AFP

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman lijkt met een grote schoonmaak bezig. In het kader van een anti-corruptiecampagne zijn tientallen vooraanstaande mannen opgepakt. Onder hen zeker elf prinsen, vier ministers en tientallen oud-ministers. Details over de aanklachten zijn nog niet bekend.

"De boodschap is dat ze corruptie willen aanpakken en daarvoor de grote namen niet schuwen", zegt Paul Aarts, Midden-Oostendeskundige aan de Universiteit van Amsterdam. Maar volgens Aarts kan de arrestatiegolf ook op een machtsstrijd duiden.

'Mysterie'

"Het is een mysterie wat precies de motieven van de kroonprins zijn. Anti-corruptie doet het goed in het buitenland en binnenland. Maar als je kijkt naar de opgepakte mensen, dat zijn juist mensen die het goed doen in de internationale financiële wereld. Mensen die geld binnen weten te halen. Dus dat is moeilijk te rijmen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Studiogesprek met Middenoosten-deskundige Paul Aarts

Kroonprins Mohammed wil dat Saudi-Arabië moderner, opener en vrijer wordt. De economie moet zich meer richten op defensie, mijnbouw en technologie, om op die manier minder afhankelijk van de olieproductie te worden.

De kroonprins is door zijn plannen populair bij jongeren. Meer conservatieve Saudi's vrezen dat hij te hard van stapel loopt. "Er wordt steeds meer gemord in Saudi-Arabië, vanwege belastingverhogingen en de oorlog in buurland Jemen", zegt Aarts. "Dit leidt de aandacht af van die ontevredenheid. Al blijft het gissen."

Voor Aarts is één ding wel duidelijk. "Sinds hij kroonprins is, heeft hij op een nogal roekeloze manier opgetreden. Dit is een breuk met de oude manier van regeren in Saudi-Arabië, het zoeken naar consensus, een soort poldermodel. Daar maakt hij nu korte metten mee zo lijkt het."

STER Reclame