De steenrijke zakenman Al-Waleed bin Talal is opgepakt
NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië arresteert zeker tien prinsen, onder wie een miljardair

In Saudi-Arabië zijn tientallen vooraanstaande mensen opgepakt. Onder hen zijn zeker tien prinsen, vier ministers en veel oud-ministers. Een opvallende naam is prins Al-Waleed bin Talal, een steenrijke Saudische zakenman.

De arrestaties zijn verricht in het kader van een anti-corruptiecampagne van de Saudische koning Salman. De machtige kroonprins van Saudi-Arabië, de 32-jarige Mohammed bin Salman, heeft daar de leiding over gekregen. De campagne wordt in feite gebruikt om een machtsstrijd uit te vechten.

Zo is de vooraanstaande prins Miteb bin Abdullah, die het hoofd was van de Nationale Garde, van zijn plek gehaald. Hij was tijdens het bewind van zijn vader de troonopvolger en geldt als een belangrijke rivaal van kroonprins Mohammed.

Hervormingen

Bin Salam zegt het land graag te willen hervormen. Saudi-Arabië moet een progessief en modern land worden, zegt de kroonprins. Maar de repressie tegen dissidenten neemt alleen maar toe, zei Saudi-Arabië-kenner Paul Aarts afgelopen week. "De afgelopen weken zijn er tientallen dissidenten opgepakt, van conservatieve tot liberale critici."

Maar niet alleen mensen die direct een dreiging vormen voor de kroon worden opgepakt. Onder de gearresteerden is dus ook Al-Waleed bin Talal, een vooraanstaande Saudische zakenman en filantroop en een van de rijkste mensen ter wereld. Hij heeft grote belangen in Amerikaanse bedrijven als Citibank, Apple en Twitter en bezit zijn eigen Boeing 747, verschillende jachten en paleizen.

Bin Talal was betrokken bij de smeergeldaffaire rond het Nederlandse bouwbedrijf Ballast Nedam, dat hem volgens de FIOD 467 miljoen dollar heeft betaald. Ook andere leden van het Saudische koningshuis kregen geld. Deze zaak, waarmee zo'n half miljard dollar aan steekpenningen was gemoeid, is in 2012 met een schikking afgesloten.

Imago opvijzelen

De anti-corruptiecommissie krijgt vergaande bevoegdheden om mensen te laten arresteren, bankrekeningen te bevriezen en reisbeperkingen op te leggen. Ook kan de commissie ingrijpen bij verdachte financiële transacties.

Inwoners van het autoritair geregeerde Saudi-Arabië hebben veel last van de corruptie in bestuurlijke kringen en het misbruik van publieke gelden. Maar Saudi-Arabië heeft ook een economisch belang bij het bestrijden van corruptie: het wil zijn imago in het buitenland opvijzelen en meer buitenlandse investeerders aantrekken.

De Golfstaat is vrijwel helemaal afhankelijk van inkomsten uit de oliewinning en daar komt langzaam een einde aan door de wereldwijde aandacht voor duurzame energie. Bin Salman wil daarom zijn pijlen richten op nieuwe energieën, technologieën en ook toerisme.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl