De vijf initiatiefnemers van het referendum, vlnr: Nina, Luca, Tijn, Marlou en Joran
Aangepast

Initiatiefnemers referendum aftapwet: 'Uitspraken Buma totaal absurd'

Het referendum over de nieuwe inlichtingenwet lijkt uit te draaien op een zinloze exercitie. Dat bleek al bij de presentatie van het regeerakkoord, waarin staat dat het raadgevend referendum zal worden afgeschaft.

Vandaag nam CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma ook de laatste twijfel weg. In een interview met de Volkskrant zegt hij: "Ik zie niet goed hoe we de uitslag moeten overnemen, terwijl we al hebben afgesproken dat we van het raadgevend referendum af willen."

De initiatiefnemers van het referendum steken vandaag in Amsterdam de koppen bij elkaar. Het interview in de krant leidt tot verhitte reacties. "Totaal absurd dit", zegt Luca van der Kamp.

Teleurstelling voor initiatiefnemers sleepwetreferendum

De studenten begrijpen niet dat Buma deze uitspraken doet. Joran van Apeldoorn: "De vraagstelling van het referendum is nog niet eens bekend. En nu zegt hij al dat hij alle discussie rondom het referendum en de uitslag van het referendum volledig naast zich neer gaat leggen."

Van Apeldoorn vindt dat Buma dit niet zomaar kan doen. "Ik vind dat zwaar ondemocratisch. Schandelijk hoe hij met het land omgaat."

In een radiostudio in Hilversum zit op dat moment Eerste Kamerlid Thom de Graaf (D66). Ook hij heeft kritiek op de uitspraken van Buma. "Hij spreekt namens zichzelf en namens zijn fractie. Wat je ook vindt van de afschaffing van dat raadgevend referendum: als de wet nog de wet is, en op grond van die wet wordt dat referendum georganiseerd, dan zul je de uitslag serieus moeten nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl