De Sarco
Aangepast

Australische 'Dr. Death' komt met zelfmoordkist

  • Hans Kema

    redacteur

  • Hans Kema

    redacteur

Hij wordt ook wel 'Dr. Death' genoemd: de Australische voormalige arts Philip Nitschke. Hij is wereldwijd de bekendste voorvechter van een zelfgekozen levenseinde. Hij komt nu met iets nieuws, waar hij de afgelopen jaren in Nederland aan werkte: de Sarco, een zelfmoordkist.

Nitschke ijvert al twintig jaar om het mensen makkelijk te maken het leven te beëindigen als ze dat zelf willen. Hij investeert zelf in de ontwikkeling van zijn zelfmoordkist, waarin iemand binnen een paar minuten overlijdt.

Nitschke, grondlegger van zelfbeschikkingsorganisatie Exit International en auteur van het zelfdodingshandboek The Peaceful Pill, bedacht de kist omdat leden van zijn zelfbeschikkingsorganisatie bezwaren naar voren brachten over andere bestaande methodes die hij adviseert. Sommige methodes zijn illegaal, zoals een kostbaar dodelijk poeder uit China, en kunnen in beslag worden genomen door de douane.

Ook zijn er drankjes te koop via internet. Maar mensen met een doodswens zijn niet altijd in staat die in te nemen. Om alle bezwaren weg te nemen, ontwikkelde Nitschke de zelfmoordkist. Deze werkt met vloeibare stikstof, legaal verkrijgbaar. De persoon in de kist vindt de dood nadat de vloeistof is losgelaten op de bodem van de kist.

Je gaat rustig achterover zitten, drukt op de knop en sterft.

Philip Nitschke, uitvinder van de zelfmoordkist

Nitschke denkt dat iemand geen nare dood sterft in zijn machine. "Iemand in de kist voelt zich een beetje dronken, gedesoriënteerd en verliest dan het bewustzijn. Dat gebeurt in zo'n anderhalve minuut. De zuurstof verdwijnt en na vijf minuten sterf je."

De dood treedt in door een gebrek aan zuurstof in de hersenen, waardoor uiteindelijk het hart stopt. "Er is geen risico op overgeven", zegt Nitschke. "Je gaat rustig achterover zitten, drukt op de knop en sterft."

Van de kist is alleen nog een prototype gemaakt. De bedoeling is dat mensen hem met een 3D-printer zelf kunnen printen en bouwen.

De ontwerper die de kist vormgaf, denkt dat zijn ontwerp zeer bruikbaar zal zijn. "Ik moest natuurlijk wel over deze opdracht nadenken en heb er nachten van wakker gelegen. Hij is in ieder geval geschikt voor iedereen en veilig."

De 96-jarige Piet Jiskoot wil zelf zijn levenseinde kiezen. Hij vindt dat de overheid voor een pil moet zorgen en bepleit dat al jaren. In de zelfmoordkist ziet hij niets.

'Dit gaat voor ouderen niet werken'

Begin september maakte Nieuwsuur bekend dat de Coöperatie Laatste Wil een legaal dodelijk poeder voor haar leden heeft gevonden. Deze mensen willen geen arts of stervensbegeleider aan hun bed en geen minimumleeftijd. Zij willen sterven, ook als er géén sprake is van ziekte. Alles in eigen hand en niet met vage poeders uit China of opgespaarde medicijnen.

Van het nieuwe kabinet verwachten ze niet veel. Rutte III bestaat voor de helft uit christelijke partijen en uit het regeerakkoord blijkt de invloed van het CDA en de ChristenUnie: een voltooid-levenwet, waar het vorige kabinet vóór was, is op de lange baan geschoven.

Autonomie

Volgens dat voorstel, waar het vorige VVD-PvdA kabinet mee kwam, zouden mensen met de hulp van een stervenshulpverlener kunnen sterven, ook al is er geen sprake van ongeneeslijk lijden, zoals is vereist bij euthanasie.

Leden van de Coöperatie Laatste Wil vragen echter om meer autonomie en willen niet langer op toestemming van de overheid wachten, maar zelf het leven beëindigen wanneer ze er klaar mee zijn.

We bouwen een test in, zodat mensen de kist niet per ongeluk kunnen gebruiken.

Philip Nitschke

Nitschke weet dat er wereldwijd een grote vraag is naar een zelfgekozen dood. "Volgens mij is het heel erg volwassen. Het is een recht om een optie voor een vredevolle dood te hebben. Niet een recht dat alleen mensen hebben die ziek genoeg zijn. Het is een recht voor iedereen", zegt hij.

De voormalige arts ziet zelfdoding als een fundamenteel mensenrecht. "De samenleving zou daar niks mee te maken moeten hebben. Een vreedzame dood zou een optie moeten zijn, daarom bouw ik deze machine."

Maar bestaat er geen gevaar op ongelukken? "We bouwen een test in, zodat mensen niet per ongeluk de kist kunnen gebruiken. Je mentale capaciteiten worden eerst getest aan de hand van een aantal vragen. Om te kijken of je heldere beslissingen kunt nemen."

"Als je voor de test slaagt, krijg je een 4-nummerige code die je moet intoetsen. Dan pas kun je in de kist klimmen. Daarna krijg je de vraag: wil je sterven? Als je dan op 'ja' drukt, zul je minuten later vredig sterven."

'In Nederland wordt volop het debat gevoerd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl