Nieuwsuur
NOS NieuwsAangepast

Vraag naar 'zelfmoordpoeder' plots flink gestegen

Mensen hebben mogelijk op internet een alternatief gevonden voor het 'zelfmoordpoeder' dat de Coöperatie Laatste Wil heeft aangekondigd. De organisatie zei onlangs in Nieuwsuur later dit jaar de naam van de stof te vertellen aan leden die minimaal een half jaar lid zijn. Een leverancier van chemische stoffen merkte na de uitzending van Nieuwsuur een forse stijging in de bestellingen van een vergelijkbaar poeder. Op internetfora wordt sinds de uitzending volop gediscussieerd over welk middel het zou kunnen zijn.

"Ik kreeg vroeger één of twee bestellingen per week. Nu zijn het er wel zes per dag. Er zijn mensen die een kilo bestellen", zegt Rob Lemmens van RL Trading. Na een zoektocht op internetfora ontdekte hij waar de plotse vraag vandaan kwam: het middel kon ook gebruikt worden om een einde te maken aan het leven. Mogelijk is de stof ook voor het eerst in een online-forum geopperd als alternatief voor het poeder van Laatste Wil.

Vraag naar 'euthanasiepoeder' plots gestegen

Omdat hij inmiddels weet dat het middel ook te gebruiken is om zelfmoord te plegen, vraagt hij mensen tegenwoordig om een gebruikersverklaring wanneer ze het poeder bestellen. "Dan moeten ze aangeven wat ze ermee willen doen. Als we het niet vertrouwen, verkopen we het niet." Volgens Lemmers heeft de verklaring een afschrikkende werking. "Een aantal mensen heeft hun bestelling geannuleerd."

Gebruikersverklaring

Lemmens heeft overwogen te stoppen met de verkoop van het middel, maar is daarvan teruggekomen. "Dan kun je wel stoppen met de verkoop van bijna alle chemische stoffen, want met de meeste kun je wel dingen doen waar ze niet voor bedoeld zijn." Hij is wel gestopt met de verkoop aan particulieren.

De leverancier zou graag zien dat er een door de overheid verplichte eindgebruikersverklaring komt voor het middel, net als voor vergelijkbare stoffen.

Minister Blok van Justitie ziet geen aanleiding voor maatregelen. Hij vindt dat leveranciers zelf moeten vragen waar klanten het voor gaan gebruiken en bij twijfel niet leveren, omdat hulp bij zelfdoding strafbaar is.

Het middel dat Coöperatie Laatste Wil heeft aangekondigd, lijkt veel op de stof die Lemmens levert. Beide stoffen hebben sterke bijwerkingen wanneer er veel van wordt ingenomen. Onder meer ernstige hoofdpijn en heftig overgeven.

Hoogleraar medische biotechnologie Schellekens van de Universiteit Utrecht vindt de middelen niet geschikt voor levensbeëindiging. "Beide middelen leveren een pijnlijke dood op." Het poeder dat de Coöperatie adviseert zorgt voor diarree en epileptische insulten. Ook duurt het lang voor de gebruiker overlijdt.

Hij vermoedt dat gebruikers van het middel van Lemmens ook te maken krijgen met extreme vermoeidheid en uiteindelijk langzaam stikken. Bovendien, zegt Schellekens, moet er zo'n 5 tot 10 gram van ingenomen worden, wat moeilijk weg te krijgen is.

Gissen

Coöperatie Laatste Wil noemt het naar dat mensen zijn gaan gissen naar de naam van hun middel. "Maar we kunnen er niets aan doen. Het gaat ons vooral om de zorgvuldigheid. Over de hele procedure, voor de veiligheid van de persoon zelf en de hele samenleving." Daarom geeft Laatste Wil de naam van het middel ook niet vrij.

Wel ziet de coöperatie in de grote vraag naar het poeder bevestigd dat er een enorme behoefte bestaat aan een dergelijk middel.

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) roept op om niet in het wilde weg te speculeren over het middel zolang de Coöperatie niet bekendmaakt om welke stof het gaat. Volgens de NVVE onderzoekt Laatste Wil het poeder deze maand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl