Na de onthullingen over het seksuele machtsmisbruik van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein, komen nu ook op andere plekken getuigenissen naar de oppervlakte. Zo ook in het Europees Parlement
De laatste dagen zijn er steeds meer berichten over seksueel misbruik van jonge medewerkers van het Europees Parlement en andere Europese instellingen. Nieuwssite Politico heeft al meer dan 100 getuigenissen verzameld.
Het Europees Parlement debatteert morgenochtend over de kwestie. Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) is een van de initiatiefnemers van het debat. Ze wil dat het onderwerp prominent op de agenda komt.
"Dit is wat er op alle werkplekken gebeurt. Van verkrachtingen tot net even een aanraking die niet gewenst is of een grap die eigenlijk seksueel getint is. Al met al heeft dit te maken met machtsverhoudingen en machtsmisbruik."
Het wordt niet langer getolereerd
Ze wil dat er een duidelijk signaal uitgaat van het debat. "We willen de slachtoffers laten weten dat ze niet alleen staan, dat ze gehoord worden. Maar het is ook een signaal, ook hier intern, naar mensen die misschien gedachteloos of juist heel bewust, zich schuldig maken aan dit soort intimidatie en misbruik. Het wordt niet langer getolereerd."
Een cultuuromslag, dat is volgens de Europarlementariër nodig. "Het is belangrijk dat er klachtenprocedures zijn zoals een vertrouwenspersoon, maar dat is niet genoeg. In de praktijk merken we dat het een enorme drempel is voor mensen om daarheen te gaan. De cultuur op de werkplek moet zo zijn dat mensen zich vrij en veilig voelen om dit aan de kaak te stellen."
Seksuele intimidatie heeft volgens haar veel te maken met macht. "Ik weet zeker dat dit overal voorkomt, ook in de politieke context. Dus ook in de nationale politiek. Daarom is het belangrijk dat we elkaar erop aanspreken en er in het openbaar over spreken."