Jelle Brandt Corstius
NOS NieuwsAangepast

#metoo: ook journalist Jelle Brandt Corstius seksueel misbruikt

"In het prille begin van mijn televisiecarrière ben ik tijdens mijn werk gedrogeerd, en gedwongen tot orale seks, wat verkrachting is." Ook journalist Jelle Brandt Corstius (39) is slachtoffer van seksueel misbruik. Hij doet vandaag zijn verhaal op de voorpagina van het dagblad Trouw naar aanleiding van #metoo.

Brandt Corstius vertelt zijn verhaal om herhaling te voorkomen. "Wie weet hoe vaak deze persoon nog eens iets in het drankje gooit van een kwetsbare jongeling?", vraagt hij zich in de krant af. Maar dat is niet de enige reden. Hij schrijft het verhaal ook op voor alle HR-managers en vertrouwenspersonen. "Maak de drempel zo laag mogelijk om dit soort misstanden te melden. En als iemand het meldt, neem het dan serieus", roept Brandt Corstius op.

Ook wil hij slachtoffers aansporen om actie te ondernemen. "En ik schreef dit ook voor alle smeerlappen die nog steeds denken dat ze er mee wegkomen."

Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld.

Jelle Brandt Corstius

Brandt Corstius kon vluchten toen de dader hem anaal wilde verkrachten. "Toen nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht." Maar hij zal de dader nooit kunnen aangeven. "Het is zijn woord tegen mijn woord. Er zijn geen getuigen." Daarnaast kan hij bij een rechtszaak worden beschuldigd van smaad. "En dan kan ik een tweede hypotheek op mijn huis nemen om de schadevergoeding te betalen."

Meer verhalen

Meer verhalen van andere slachtoffers zouden wel helpen, zegt Brandt Corstius. "Maar die komen alleen tevoorschijn als ik met een gedetailleerder verhaal kom." Dat is niet mogelijk, sluit hij de tekst af. "Bij elk verhaal dat de afgelopen tijd verscheen, zitten tien verhalen die nooit kunnen worden verteld."

Brandt Corstius werkte van 2002 tot 2005 als redacteur voor Barend & Van Dorp. Daarna woonde hij van 2005 tot 2010 in Moskou, waar hij werkte als correspondent voor Trouw, De Standaard en mensenrechtenmagazine Wordt Vervolgd. In 2010 en 2011 presenteerde hij het interviewprogramma Zomergasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl