HH | Peter Hilz

Demissionair minister Bussemaker wil dat mannen meer worden betrokken in de discussie over seksueel ongewenst gedrag. "Het is heftig dat dit nog steeds gebeurt", zei de vertrekkende PvdA-bewindsvrouw in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat zo ontzettend veel vrouwen nu pas aangeven wat zij meemaakten, geeft aan dat vrouwen schaamte voelen. Het is niet alleen een vrouwenprobleem. Het is een maatschappelijk probleem, waar we vooral ook mannen bij moeten betrekken."

Deze week kwam een groot maatschappelijk debat op gang na beschuldigingen van seksuele intimidatie en verkrachting aan het adres van filmproducent Harvey Weinstein. Vrouwen wereldwijd delen sindsdien hun verhalen met de hashtag #metoo. "Het is jammer dat de mannen uit de filmwereld hun ogen er zo lang voor sloten. Tegelijkertijd ben ik wel blij dat ze zeggen dat ze er al eerder iets over hadden moeten zeggen", zegt Bussemaker.

Vanochtend reageerde de bekende filmregisseur Quentin Tarantino nog dat hij van het ongepast gedrag van Weinstein wist. Hij schaamt zich dat hij nooit heeft opgetreden tegen Weinstein.

Bussemaker, die emancipatie in haar portefeuille heeft, roept mannen op om zich met de discussie te bemoeien. "Het is niet alleen het probleem van de vrouwen die het overkomt. Ook mannen moeten aangeven dat hun dochter, vriendin of wie dan ook niet betast mogen worden, ze moeten zelf een norm stellen."

Er moet een continue bewustwording gecreëerd worden in alle sectoren.

Jet Bussemaker, minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

"Het gebeurt overal: van de bedrijfs- tot de cultuursector. Ik vind het daarom goed dat organisaties divers zijn samengesteld. Dat maakt het vanzelfsprekend dat vrouwen geen lustobject zijn, maar gewoon een collega."

Bussemaker zegt dat er in het onderwijs al vroeg aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit en burgerschap, maar dat is volgens haar niet genoeg. "Dat alleen gaat het niet oplossen. Er moet een continue bewustwording gecreëerd worden in alle sectoren."

De norm is dat je dat gewoon niet doet.

Misschien speelt macht nog een extra rol bij seksueel ongewenst gedrag, gaat de minister verder. "Die mensen kunnen zichzelf als ontastbaar zien. Bij Dominique Strauss-Kahn zag je dat hij het normaal vond om vrouwen te betasten. De norm is dat je dat gewoon niet doet."

De Fransman Strauss-Kahn moest opstappen als IMF-topman na beschuldigingen van verkrachting. Ook kon hij daarna zijn ambities op het presidentschap begraven.

'Dit vraagt bewustzijn'

Bussemaker denkt dat het niet de laatste keer is dat seksueel ongewenst gedrag jegens vrouwen onderwerp van discussie is. "We zien bij emancipatie dat het nooit af is en altijd onderhoud vraagt." Ze roept organisaties op om een veilig werkklimaat te creëren en het bespreekbaar te maken als er iets gebeurt. "Dit vraagt bewustzijn en er moet niet worden weggekeken."

STER reclame