Minister Hennis tijdens een bezoek aan Mali begin dit jaar
Aangepast

'Je kunt poppetjes wisselen, maar daarmee is probleem defensie niet opgelost'

Minister Jeanine Hennis van Defensie verdedigt zich vandaag in de Tweede Kamer na het harde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Maar of Hennis nu aanblijft of niet, daarmee zijn de problemen bij defensie nog niet opgelost, zegt generaal buiten dienst Mart de Kruif.

"Defensie is de afgelopen jaren langzaamaan van binnenuit geërodeerd en is uit het lood gaan hangen. Er is te weinig geld, de besturing kraakt en piept en de bedrijfsvoering klopt niet."

En met het wisselen van "poppetjes" kom je dan niet verder, zegt De Kruif. "Dat kun je blijven doen. Maar als je echt iets wil doen met het vreselijke lijden van de families van de twee omgekomen militairen in Mali, ga het dan echt onderzoeken."

Volgens De Kruif is het hoog tijd dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. "Want defensie is niet alleen van Defensie, maar van ons allemaal. Het gaat om de politiek, de militaire leiding en de ambtelijke leiding."

Hij ziet de huidige discussie als een unieke kans om de zaken bij defensie te verbeteren. "Defensie is ziek en hangt aan het infuus. Laten we gaan onderzoeken hoe dat komt en laten we het beter maken. Toon moed en spring over je schaduw heen."

Mart de Kruif met minister Hennis

Volgens De Kruif hebben jaren van bezuinigingen, reorganisaties en allerlei besturingsmodellen defensie geen goed gedaan. "Als je het vet van de botten van de organisatie haalt, is de kans op fouten groter. Kennis die nu schaars is, moet weer wijdverbreid worden."

De Kruif wijst daarbij op de controle van munitie. "Voor de reorganisatie in 2011 hadden we drie munitiebedrijven: voor de marine, landmacht en luchtmacht. Dat is toen samengevoegd. Het zou efficiënter en goedkoper zijn. Maar laten we met de kennis van nu kijken of die aannames nog steeds kloppen."

De controleprocedure is volgens hem niet veranderd. "Als je munitie koopt en gaat gebruiken, dan wordt het uitgebreid getest. Maar daar is wat betreft Mali ergens wat fout gegaan. Ik weet niet of dat een incident is of structureel. Dat moet onderzocht worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl