Nieuwsuur

'Onzekerheid rond brexit onwerkbaar voor ondernemers'

Aangepast
EPA

Ondernemers moeten in maart 2018 duidelijkheid hebben met welke regelgeving ze te maken krijgen door de brexit. Werkgeversorganisatie VNO-NCW pleit voor een overgangsperiode die alles zoveel mogelijk bij het oude laat, totdat er een nieuw handelsakkoord tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU is bereikt.

"Dan heb je maar één transitiemoment. Twee of meerdere transitiemomenten zijn buitengewoon kostbaar, scheppen onnodige onzekerheid onder ondernemers en kosten veel banen in zowel de EU als het VK", zegt VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Onzekerheid rond brexit onwerkbaar voor ondernemers'

Warme schouder

Daarnaast zou Nederland als Noordzee-buurland en grote handelspartner een brug moeten slaan tussen de Britse binnenlandse politiek en de 27 EU-landen. "Om de Britten een warme schouder te bieden."

"Daarvoor is het wel absolute noodzaak dat de Britten nu serieus werk maken van de onderhandelingen voor het te laat is", aldus De Boer in een speech over bij Instituut Clingendael.

It takes at least two to tango.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer

Volgens De Boer dreigen de belangen van ondernemers en werknemers onder te sneeuwen in al het politieke geweld. Hij roept premier Mark Rutte, "één van de langst dienende Europese leiders in Europa", op om te bezien welke constructieve rol Nederland mogelijk kan spelen.

"Het gaat om het voorkomen van economische schade maar ook om geopolitieke belangen en rust in de EU", aldus de werkgeversorganisatie.

Schimmenspel

Wat er nu rond de Brexit gebeurt, grenst volgens De Boer aan het onverantwoordelijke. "De EU is de belangrijkste handelspartner van het VK en de Britten hebben nog nauwelijks een serieus voorstel gedaan over hoe zij handel en investeringen vorm willen geven."

"Het politieke schimmenspel overheerst, terwijl de trein doordendert richting het ravijn waarvan straks de gewone Britten en Europeanen de dupe zijn, als we niet uitkijken."

"It takes at least two to tango", zegt De Boer. "Vooral omdat voor Nederland de relatie met de 27 andere EU-landen essentieel is voor onze toekomst, stabiliteit en onze welvaart."

STER Reclame