Nieuwsuur

Zaakwaarnemers verdienen ruim 600 miljoen aan zomertransfers

Aangepast
AFP
Geschreven door
Guido van Gorp
sportredacteur
Karel Ornstein
verslaggever

Vorige week sloot de zomerse transfermarkt in het voetbal. Een bijzonder lucratieve periode voor zaakwaarnemers. Nooit eerder werd er zoveel geld uitgegeven aan spelers én zaakwaarnemers in een paar maanden tijd.

Uit interne ramingen van UEFA haalt onderzoeker Yves Leterme twee cijfers: er is voor ruim 5 miljard euro verhandeld aan spelers deze zomer, waarbij zaakwaarnemers ruim 600 miljoen euro verdienden.

Leterme, oud-premier van België, noemt de betalingen aan zaakwaarnemers een uitwas binnen de almaar groeiende voetbaleconomie. Volgens hem moet de Europese politiek maatregelen treffen om percentages bij transfersommen terug te dringen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zaakwaarnemers verdienen ruim 600 miljoen aan zomertransfers

Paris Saint-Germain

Leterme controleert als toezichthouder de boekhoudingen van ploegen uit de Champions League en Europa League. Daarbij kijkt hij of de inkomsten en uitgaven van clubs matchen met de financiële spelregels.

Zijn belangrijkste onderzoek richt zich momenteel op de transferactiviteiten van de Franse grootmacht Paris Saint-Germain. Hij leidt de commissie die de miljoenentransfer van Neymar onder de loep neemt.

Begin augustus verkaste de Braziliaanse sterspeler Neymar voor een recordbedrag van 222 miljoen euro van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain (PSG). De club haalde ook de Fransman Kylian Mbappé binnen voor 175 miljoen euro.

Neymar en Mbappé zijn veruit de duurste aankopen uit de voetbalgeschiedenis. Het zijn ook de meest dubieuze. De UEFA gaat kijken of PSG met de komst Neymar en Mbappé te ver is gegaan.

Volgens Leterme zijn de percentages die zaakwaarnemers ontvangen te hoog voor de bewezen diensten. De UEFA-toezichthouder merkt ook op dat er weinig transparantie is rondom hun betalingen.

"Er wordt heel wat geld onttrokken uit het voetbal. Soms voor opdrachten waar niet duidelijk de toegevoegde waarde van aan te duiden is", zegt hij. "Ik denk dat er voor de Europese politiek een opdracht is om scheefgroei tegen te gaan."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik denk dat er voor de Europese politiek een opdracht is om scheeftrekkingen tegen te gaan'

Met het oog op de almaar groeiende voetbalmarkt lijkt het Leterme verstandig ook iets te doen aan de handel in jeugdige huurspelers. "Ik weet dat daar de komende maanden over wordt nagedacht. Over hoe het hele systeem op een aantal uitwassen verbeterd en veranderd kan worden."

Reactie KNVB

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, ziet net als Leterme scheefgroei rond betalingen aan zaakwaarnemers.

"Feit is dat er goede en slechte zaakwaarnemers zijn. Feit is ook dat er heel veel geld onttrokken wordt aan het voetbal bij transfers. In het verleden is weleens gezegd dat 3 procent een redelijke vergoeding zou zijn. Nu zien we dat zaakwaarnemers 10-12 procent van de transfersom krijgen. Wij denken dan ook dat er meer transparantie moet komen en dat bijvoorbeeld per transfer moet worden aangegeven: die mensen zijn betrokken, die mensen krijgen een vergoeding en daar voeren ze deze taken voor uit."

STER Reclame