Neymar in het shirt van PSG
NOS VoetbalAangepast

UEFA start onderzoek naar financieel handelen PSG

De UEFA start een onderzoek naar het financieel handelen van Paris Saint-Germain. De Europese bond wil erachter zien te komen of de recente transfers van de Franse topclub wel volgens de regels van 'Financial Fair Play' tot stand zijn gekomen.

De club uit Parijs, die in handen is van een financieringsmaatschappij uit Qatar, verbaasde deze zomer de voetbalwereld met het aantrekken van Neymar en Kylian Mbappé.

In beide gevallen werd een speciale constructie bedacht. Zo kocht Neymar voor 222 miljoen euro zijn contract bij FC Barcelona af, waarna hij vervolgens een contract kon tekenen bij PSG.

Kylian Mbappé tijdens een training van het Franse nationale elftal

Ook Mbappé kost PSG een vermogen. Het 18-jarige Franse talent, doelpuntenmaker donderdagavond tegen Nederland, wordt eerst voor een seizoen gehuurd van AS Monaco waarna de Parijse club volgend jaar de verplichting heeft hem te kopen. Liefst 180 miljoen euro moet PSG dan betalen aan Monaco. De niet alledaagse constructie zou bedacht zijn om het transferbedrag in het volgende boekjaar te kunnen onderbrengen.

Op die manier kan het zijn dat PSG zich 'gewoon' aan de reglementen van de UEFA houdt. Die schrijven voor dat een club op lange termijn niet meer geld mag uitgeven dan er binnenkomt. Ook mag niet meer dan zeventig procent van de omzet spelerskosten betreffen.

Het onderzoek van de UEFA zal een paar maanden in beslag gaan nemen.

PSG vol verbazing

In een reactie op de clubwebsite laat PSG weten verbaasd te zijn door de maatregel van de UEFA. Volgens de Parijzenaars is er volgens de regels gehandeld en is daarover contact geweest met de Europese bond.

Desondanks zal de club alle medewerking aan het onderzoek verlenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl