Neymar tijdens de training van PSG
Aangepast

Zaakwaarnemers verdienen ruim 600 miljoen aan zomertransfers

  • Karel Ornstein

    verslaggever

  • Karel Ornstein

    verslaggever

Vorige week sloot de zomerse transfermarkt in het voetbal. Een bijzonder lucratieve periode voor zaakwaarnemers. Nooit eerder werd er zoveel geld uitgegeven aan spelers én zaakwaarnemers in een paar maanden tijd.

Uit interne ramingen van UEFA haalt onderzoeker Yves Leterme twee cijfers: er is voor ruim 5 miljard euro verhandeld aan spelers deze zomer, waarbij zaakwaarnemers ruim 600 miljoen euro verdienden.

Leterme, oud-premier van België, noemt de betalingen aan zaakwaarnemers een uitwas binnen de almaar groeiende voetbaleconomie. Volgens hem moet de Europese politiek maatregelen treffen om percentages bij transfersommen terug te dringen.

Zaakwaarnemers verdienen ruim 600 miljoen aan zomertransfers

Paris Saint-Germain

Leterme controleert als toezichthouder de boekhoudingen van ploegen uit de Champions League en Europa League. Daarbij kijkt hij of de inkomsten en uitgaven van clubs matchen met de financiële spelregels.

Zijn belangrijkste onderzoek richt zich momenteel op de transferactiviteiten van de Franse grootmacht Paris Saint-Germain. Hij leidt de commissie die de miljoenentransfer van Neymar onder de loep neemt.

Volgens Leterme zijn de percentages die zaakwaarnemers ontvangen te hoog voor de bewezen diensten. De UEFA-toezichthouder merkt ook op dat er weinig transparantie is rondom hun betalingen.

"Er wordt heel wat geld onttrokken uit het voetbal. Soms voor opdrachten waar niet duidelijk de toegevoegde waarde van aan te duiden is", zegt hij. "Ik denk dat er voor de Europese politiek een opdracht is om scheefgroei tegen te gaan."

'Ik denk dat er voor de Europese politiek een opdracht is om scheeftrekkingen tegen te gaan'

Met het oog op de almaar groeiende voetbalmarkt lijkt het Leterme verstandig ook iets te doen aan de handel in jeugdige huurspelers. "Ik weet dat daar de komende maanden over wordt nagedacht. Over hoe het hele systeem op een aantal uitwassen verbeterd en veranderd kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl