Orkaan Irma, die nu over Florida heenraast, richtte grote schade aan op de Bovenwindse Eilanden. Veel mensen op Sint-Maarten zitten zonder water en elektriciteit of zijn dakloos geworden. Het dodental is opgelopen tot 4, maakte premier Rutte bekend.
Nu de storm is gaan liggen komt de noodhulp moeizaam op gang en wordt de schade in zijn volle omvang duidelijk.
Hulp
Op Curaçao zijn veel burgerinitiatieven om de bewoners op Sint-Maarten te helpen. "Het is je zustereiland. Veel mensen willen iets doen", zegt coördinator Corinne Senior. "Je kent allemaal mensen daar, er zijn heel veel korte lijntjes."
Gestrande Nederlandse toeristen worden door Defensie van Sint-Maarten gehaald en naar Curaçao gevlogen, vanwaar ze terug naar Nederland kunnen.
Nederland stuurt meer militairen naar het eiland om te zorgen voor veiligheid en te helpen bij het verdelen van hulpgoederen. Uiteindelijk zullen er zo'n 550 militairen op Sint-Maarten zijn.
Nederlanders hebben al ruim anderhalf miljoen euro gedoneerd op giro 5125 voor noodhulp aan Sint-Maarten en andere eilanden die zijn getroffen door de orkanen Irma en José. Het Rode Kruis probeert water, voedsel en hulpgoederen in het getroffen gebied te krijgen.
Wederopbouw
De eerste noodhulp wordt nu gegeven, maar de vraag is wat er hierna moet gebeuren en hoe Sint-Maarten moet worden opgebouwd. "Voor de ramp hebben we Sint-Maarten in kaart gebracht. Nu gaan we precies bepalen waar de schade het grootst is en bij wie. Die informatie geven we door aan onze opbouwers", zegt Juriaan Lahr, hoofd van het internationale Rode Kruis. "Eigenlijk is de opbouw al begonnen."
"Het is een politieke keuze. Ga je een sloppenwijk weer terugbouwen als sloppenwijk of gaan we nu heel structureel een betere huisvesting neerzetten, zodat het een orkaan beter kan doorstaan?", zegt Ron van der Veer, secretaris Comité Koninkrijksrelaties. Hij coördineerde de wederopbouw destijds na orkaan Luis. "In 1995 is besloten het eiland mooier te maken."
"Voor de komende drie tot zes maanden zal er noodhulp nodig blijven voor heel veel getroffen gezinnen op Sint-Maarten", waarschuwt Lahr. "Maar tegelijkertijd moet gestart worden aan de herstelwerkzaamheden."
"Belangrijk in de noodhulpfase is dat er wordt gezorgd voor schoon drinkwater voor iedereen en dat er geen ziektes uitbreken", aldus Van der Veer. "In de volgende fase moeten kinderen weer naar school, moeten mensen weer in huizen wonen. Je moet zo snel mogelijk weer een back to normal zien te krijgen."
Van der Veer wijst op het belang van goede samenwerking met de Fransen. "We kunnen veel leren van de afgelopen dagen. Het is belangrijk dat de samenwerking met de Fransen goed verloopt. Kijk eens wat we samen kunnen doen."