Ook over de grens in het Franse deel van Sint-Maarten is de schade enorm na de orkaan Irma. Veel mensen zijn er dakloos geworden en ook daar is geplunderd.
Maar de hulpverlening op het hele eiland komt maar moeizaam op gang. De samenwerking met de Fransen loopt zeer stroef.
"De samenwerking is, ook als er geen orkaan is, altijd moeizaam. Niet dat ie slecht is, maar er is weinig samenwerking, en dat komt ook onder andere door de taal", zegt Ron van der Veer, secretaris Comité Koninkrijksrelatities. Hij coördineerde de wederopbouw na orkaan Luis in 1995 op Sint-Maarten.
Veiligheid
Volgens Van der Veer lijkt de situatie op Sint-Maarten nu redelijk onder controle. "Er is een verzoek geweest van de regering van Sint-Maarten om militaire bijstand. Mariniers mogen optreden en ingrijpen. Overigens gaan er ook heel veel spookverhalen rond over gewapende bendes die op straat zouden lopen. Ja, er is geplunderd. Ook aan de Franse kant."
Evacueren
"Ik begrijp de mensen die weg willen", zegt Van der Veer. De Nederlandse zakenman Mehrdad Zinatbakhsh deed in Nieuwsuur een oproep aan de Nederlandse regering om Nederlanders die weg willen te evacueren.
"Maar de luchthaven aan de Nederlandse kant heeft geen verkeerstoren. Je kan daar dus niet zomaar met een grote Boeing daar landen en even wat mensen weghalen. Dan moet je keuzes maken, Wie gaat er eerst? Er is gekozen voor gewonden, mensen met grote traumas, familieleden. Ik ga er van uit dat de andere mensen binnen enkele dagen weg kunnen."
Kosten wederopbouw
De beelden van deze orkaan lijken volgens Van der Veer veel op de enorme verwoestingen in 1995. "Toen heeft het uiteindelijk 100 miljoen euro gekost. En daarnaast komt de noodhulp zoals die nu wordt gegeven. Die zal 20 tot 30 miljoen kosten."