Nieuwsuur

'Er is weinig samenwerking. Dat komt vooral door de taal'

Aangepast
ANP

Ook over de grens in het Franse deel van Sint-Maarten is de schade enorm na de orkaan Irma. Veel mensen zijn er dakloos geworden en ook daar is geplunderd.

Maar de hulpverlening op het hele eiland komt maar moeizaam op gang. De samenwerking met de Fransen loopt zeer stroef.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moeizame samenwerking met de Fransen op Sint-Maarten

Het eiland Sint-Maarten bestaat uit een Nederlands deel met 42.000 inwoners en een Frans deel waar 32.000 mensen wonen. Beide delen hebben hun eigen hoofdstad en luchthaven.

Het Nederlandse deel is een zelfstandig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Franse deel heeft wel zelfbestuur, maar de Franse overheid heeft er nog veel te zeggen.

"De samenwerking is, ook als er geen orkaan is, altijd moeizaam. Niet dat ie slecht is, maar er is weinig samenwerking, en dat komt ook onder andere door de taal", zegt Ron van der Veer, secretaris Comité Koninkrijksrelatities. Hij coördineerde de wederopbouw na orkaan Luis in 1995 op Sint-Maarten.

Veiligheid

Volgens Van der Veer lijkt de situatie op Sint-Maarten nu redelijk onder controle. "Er is een verzoek geweest van de regering van Sint-Maarten om militaire bijstand. Mariniers mogen optreden en ingrijpen. Overigens gaan er ook heel veel spookverhalen rond over gewapende bendes die op straat zouden lopen. Ja, er is geplunderd. Ook aan de Franse kant."

Evacueren

"Ik begrijp de mensen die weg willen", zegt Van der Veer. De Nederlandse zakenman Mehrdad Zinatbakhsh deed in Nieuwsuur een oproep aan de Nederlandse regering om Nederlanders die weg willen te evacueren.

"Maar de luchthaven aan de Nederlandse kant heeft geen verkeerstoren. Je kan daar dus niet zomaar met een grote Boeing daar landen en even wat mensen weghalen. Dan moet je keuzes maken, Wie gaat er eerst? Er is gekozen voor gewonden, mensen met grote traumas, familieleden. Ik ga er van uit dat de andere mensen binnen enkele dagen weg kunnen."

Kosten wederopbouw

De beelden van deze orkaan lijken volgens Van der Veer veel op de enorme verwoestingen in 1995. "Toen heeft het uiteindelijk 100 miljoen euro gekost. En daarnaast komt de noodhulp zoals die nu wordt gegeven. Die zal 20 tot 30 miljoen kosten."

Kijk hieronder de reportage en het gesprek met Ron van der Veer, secretaris Comité Koninkrijksrelatities.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'In 1995 heeft de wederopbouw na orkaan 100 miljoen euro gekost'

STER Reclame