Aangepast

De formatie gaat met vakantie

Na 126 dagen onderhandelen zijn ze moe, de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De bedoeling is dat tijdens de vakantie van de onderhandelaars een stuk met financiële gegevens naar het Centraal Planbureau gaat.

Informateur Gerrit Zalm wilde vandaag niet ingaan op de vraag hoe dicht de onderhandelaars zijn bij een overeenkomst. "Om in Tour de France-termen te spreken: we hebben enkele bergetappes achter de rug, er komen er nog een paar, maar we zijn zeker nog niet in Parijs. Tijd is belangrijker dan kwaliteit", zei hij op een persconferentie.

De formatie gaat met vakantie

Over een goede afloop van de formatiebesprekingen, blijven de vier betrokken partijen vooralsnog optimistisch. "Die hoop is niet afgenomen, misschien is die zelfs een klein beetje toegenomen", zei VVD-leider Mark Rutte vandaag. Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers hebben de partijen de wil om eruit te komen.

Aflakken

CDA-leider Sybrand Buma gaat met vertrouwen op vakantie, maar dat betekent niet dat alles al in kannen en kruiken is. "We zijn een huis aan het bouwen en het staat in de steigers. Maar we zijn bepaald nog niet aan het aflakken toe."

Alexander Pechtold van D66 vindt dat er "constructief is gewerkt" maar benadrukte dat het nog steeds zware gesprekken zijn. "Er zijn ook een paar onderwerpen waarbij je het gevoel hebt: dat is nu voor de tweede of derde keer. Dan zit er nog geen schot in. Maar dat hoort er nu eenmaal gewoon bij."

De formatie in vogelvlucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl