VVD, CDA en D66 hechten veel waarde aan de beeldvorming rond het nieuwe klimaatbeleid. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die op tafel lagen bij de mislukte onderhandelingen met GroenLinks.
De partijen willen dat er rekening wordt gehouden met de ervaring van de burgers. "Hoe wordt een maatregel gevoeld door burgers en het bedrijfsleven?", staat er in het stuk. Het klimaatbeleid moet van de partijen vooral een positief imago krijgen.
Daarnaast moet duidelijk zijn wie de rekening gaat betalen. "Is dat de overheid, burger of het bedrijfsleven", schrijven de partijen.
Verschillen in klimaatbeleid
Het klimaat is een van de belangrijkste onderwerpen van de formatie. Door de afspraken van Parijs, moet de uitstoot van CO2 de komende jaren fors omlaag. Maar de partijen denken verschillend over hoe dat moet gaan gebeuren.
Het Planbureau van de Leefomgeving ziet afwijkende klimaatplannen in de partijprogramma's. "Het is duidelijk dat D66 en de ChristenUnie een hogere ambitie hebben in de emissiereductie dan de VVD en het CDA", zegt directeur Hans Mommaas.
Daarnaast zien de partijen een andere verdeling van de lasten, zegt Mommaas. "ChristenUnie en D66 leggen meer verantwoordelijkheid bij de overheid, terwijl de VVD en CDA meer verantwoordelijkheid zien bij de marktpartijen."
Het bedrijfsleven vraagt om haast te maken met nieuw klimaatbeleid.
VVD en CDA willen de klimaatdoelen halen door vooral te investeren in innovatie; met slimme technologieën veel winst behalen. Bedrijven moeten worden gestimuleerd in plaats van dat er beperking worden opgelegd.
Maar deskundigen voorspellen dat Nederland, om aan de in Parijs gemaakte afspraken te voldoen, in alle sectoren van de economie zal moeten ingrijpen. De veestapel is te groot, de transportsector moet omschakelen op duurzame energie en de bebouwde omgeving zal klimaatneutraal moeten worden.
Alle sectoren willen dat de onderhandelaars haast maken met nieuw beleid. "Het bedrijfsleven vraagt daar om en ook om een belastingsysteem dat de inzet op ecologische doelen versterkt", zegt Mommaas. "Dat beleid is nodig zodat bedrijven langdurig kunnen investeren in de transitie."