De makaak nam een selfie van zichzelf
Aangepast

Krijgt deze makaak-aap alsnog het auteursrecht op zijn selfie?

Een foto van een makaak-aap op het Indonesische eiland Sulawesi. De aap Naruto maakte de foto van zichzelf, met de camera van natuurfotograaf David Slater. Een selfie dus. De vraag is nu: bij wie berust het copyright? Bij de fotograaf of de aap? Deze week was er een nieuw hoofdstuk is deze slepende zaak.

De zaak werd in 2015 aangespannen door de dierenrechtenorganisatie PETA, die vindt dat aap Naruto moet profiteren van de opbrengsten van alle foto's die hij heeft gemaakt. Dat geld moet vervolgens worden gebruikt ten behoeve van de kuifmakaken die in een reservaat in Indonesië leven.

Expliciet

Maar de rechter was het daar niet mee eens omdat een aap niet het auteursrecht op een foto kan bezitten. Volgens de dierenactivisten heeft makaak Naruto wel degelijk het auteursrecht, omdat in de Amerikaanse wet niet expliciet staat vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

Deze week boog een Amerikaanse rechtbank in San Francisco zich in hoger beroep opnieuw over de vraag of een aap het auteursrecht op een selfie kan bezitten en hield een hoorzitting van 45 minuten. Onduidelijk is wanneer de rechters met een uitspraak zullen komen.

Dierfilosoof Erno Eskens heeft goede hoop dat de rechtbank in het voordeel van de aap zal beslissen. "Dit is niet de eerste zaak over de persoonsrechten van een dier", zegt Eskens. "Vorig jaar kreeg de chimpansee Cecilia in Argentinië persoonsrechten. Dat was voor mij net zoiets als de legalisatie van het homohuwelijk. Een mijlpaal voor de dierenrechten."

Het rechtsstelsel houdt volgens Eskens te weinig rekening met dieren. "Ik vind het mooi dat er nu een proces over wordt gevoerd in de VS. Aan dit proces ging al een rechtszaak vooraf. Tegen Wikipedia. De rechter heeft toen bepaald dat de foto's niet van fotograaf Slater zijn maar rechtenvrij."

De aap maakte in 2011 ook deze foto van zichzelf

Fotograaf Slater is door het langdurige geschil over de foto's bijna failliet. Hij is van mening dat het auteursrecht bij zijn bedrijf ligt en daarmee dus ook de opbrengsten van de foto's die zijn gepubliceerd in tijdschriften, kranten en op websites.

"Het is een feit dat ik het brein achter de foto's ben, ik heb alles opgezet. De aap heeft alleen op een knop van een camera op een statief gedrukt. Een statief dat ik heb geplaatst en heb vastgehouden tijdens het shot", zei hij eerder.

Ook betwijfelt hij of Naturo wel degelijk de aap in kwestie is op de foto. "Ik weet zeker dat de aap op de foto een vrouwtje is. Natuurlijk maakt het uit om zeker te weten dat de juiste aap mij aanklaagt."

Slater kon de rechtszaak over het copyright in San Francisco niet zelf bijwonen omdat hij geen vliegticket kon betalen.

Krijgt deze makaak-aap alsnog het auteursrecht op zijn selfie?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl