
Deal tussen PETA en 'maker' apenselfie
Aan de soap over wie de rechten heeft van de selfie van een makaak-aap, lijkt een einde te zijn gekomen. De partijen die steggelen over de rechten, hebben een schikking getroffen. Daarmee wordt voorkomen dat een hogere rechtbank uitspraak moet doen.
De aap Naruto maakte in 2011 op het Indonesische eiland Sulawesi een foto van zichzelf, met de camera van natuurfotograaf David Slater. De foto werd wereldberoemd en werd vaak overgenomen. Jarenlang bogen rechters zich over de vraag wie het auteursrecht heeft over de foto. Dierenrechtenorganisatie PETA (People for the Ethical Treatment of Animals ) en de fotograaf konden het maar niet eens worden.
De eigenaar van de camera gaat er nu mee akkoord dat hij 25 procent van de opbrengsten van de foto zal doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort in Indonesië. Zijn advocaat wil niet zeggen of hij de rest van de opbrengsten gewoon zelf mag houden.

In een gezamenlijke verklaring zeggen PETA en David Slater dat de hele kwestie dierenrechten onder de aandacht heeft gebracht.
De zaak werd ruim twee jaar geleden aangespannen door PETA, dat vindt dat de aap Naruto moet profiteren van de opbrengsten van alle foto's. Het leidde uiteindelijk tot een aantal slepende rechtszaken, onder meer omdat het niet duidelijk was of een aap het auteursrecht kan bezitten op een foto. Volgens PETA stond in de Amerikaanse wet niet expliciet vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.
De selfies van de makaak waren een groot succes op internet en doken overal op. Fotograaf Slater probeerde mensen en bedrijven voor de rechter te slepen die de foto's publiceerden.
- liveblog
'Oekraïne nog in controle rond Severodonetsk' • Duitse minister: EU bijna eens over oliesancties
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
Wekdienst 24/5: Debat over VWS-bemoeienis OMT-advies • Overleg pluimveehouders over vogelgriep
Nieuws, weer, verkeer: met dit overzicht begin je geïnformeerd aan je dag.
Zorgen over 3D-vuurwapens, politie en OM willen verbod op delen ontwerp
Politie en justitie willen een verbod op het verspreiden van blauwdrukken voor 3D-vuurwapens. De zelf geprinte wapens duiken inmiddels ook in Nederland op.